Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost premier, condamnat în Moldova, riscă alți 10 ani de închisoare

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul de spălare de bani în privința unui fost prim-ministru a fost expediat în judecată. Ex-premierul care se află acum în închisoare pentru corupție mai riscă până la 10 ani de privațiune de libertate.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Procurorii anticorupție anunță despre expedierea în instanță a unui nou dosar penal deschis pe numele unui fost premier, pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție nu face public numele acestuia, dar anunță că el își ispășește deja pedeapsa în penitenciar pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Potrivit procurorilor, învinuitul nu își recunoaște vina. Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, Cod Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Vlad Filat la Curtea de Apel - Sputnik Moldova
Societate
”Victima” lui Vlad Filat a ieșit din închisoare

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporții deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani. Acesta a efectuat transferurile cu ajutorul unui  intermediar cu care se afla în relații de afinitate.

Astfel, pe 1 iulie 2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din SUA, care au confirmat serviciile de consultanță prestate de compania din Washington către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Fluxul de știri
0