Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Victima” lui Vlad Filat a ieșit din închisoare

© Sputnik / Vladimir PolusatovVlad Filat la Curtea de Apel
Vlad Filat la Curtea de Apel - Sputnik Moldova
Abonare
Unul din figuranții în dosarul fraudei bancare, care are legături strânse cu Vlad Filat și a fost condamnat la închisoare cu executare, și-a ispășit deja pedeapsa.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Unul din figuranții din dosarul fraudei bancare, care a fost condamnat la închisoare cu executare, și-a ispășit deja pedeapsa. Este vorba despre cumnatul și nașul din prima căsătorie a ex-premierului Vladimir Filat, Ion Rusu, condamnat la 3 ani și patru luni de închisoare cu executare.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Toți deținuții din Penitenciarul 13, unde stă închis Filat, vor fi mutați în altă pușcărie

Administratorul de-facto al companiilor ”Caravita” SRL şi ”Business Estate Investments” SRL, Ion Rusu, a fost reținut de ofițerii CNA la 15 iulie 2015. Acesta a fost condamnat de prima instanță la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii din Moldova.

Curtea de Apel Chișinău a menţinut sentinţa pronunţată de magistrații de la Judecătoria Buiucani, iar Curtea Supremă de Justiție a decis, în aprilie 2017, reducerea pedepsei la 3 ani și patru luni, în penitenciar de tip semiînchis.

Vladimir Filat va ieși din celulă doar două ore în zi >>>

Administratorul companiilor Caravita şi Business Estate Investments a fost condamnat și la amendă de 300 de mii de lei şi restituirea prejudiciului de aproape 3 milioane de euro. Totodată, instanţa a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice ”Caravita” SRL şi ”Business Estate Investments” SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150 de mii de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora.

Ion Rusu a arătat cu degetul spre Filat

În cadrul şedinţelor de judecată, inculpatul Ion Rusu a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. În una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, condamnat într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă la 9 ani de detenție.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu i-a amintit Maiei Sandu ce făcea împreună cu Vlad Filat

Acest dosar reprezintă o parte din investigaţiile legate de fraudele de la Banca de Economii. În prezent, în gestiunea procurorilor se află mai multe cauze penale ce vizează delapidările din sectorul financiar bancar, alte dosare privind acordarea creditelor neperformante de către cele 3 bănci au fost remise în judecată şi se află la diferite faze de examinare judiciară.

La 15 noiembrie 2018, s-au împlinit exact 3 ani și patru luni de când naşul ex-premierului Vladimir Filat își ispășește pedeapsa primită.

Am contactat Serviciul de presă al Autorității Naționale a Penitenciarelor pentru a afla dacă Ion Rusu a părăsit instituția de detenție. Purtătorul de cuvânt al ANP, Aliona Cheptănaru, ne-a comunicat că instituția nu poate oferi asemenea informații, care au un caracter confidențial.  

Ce vede Filat de la geamul celulei sale>>>

Potrivit Codului de Executare al Republicii Moldova, condamnatul la închisoare este pus în libertate în prima jumătate a ultimei zile a termenului de pedeapsă stabilit. Dacă termenul pedepsei expiră în zi de repaus sau în zi de sărbătoare nelucrătoare, condamnatul este eliberat în ajunul zilei de repaus sau al zilei de sărbătoare nelucrătoare. La calcularea termenului în luni, termenul expiră la data respectivă a ultimei luni, iar dacă luna în cauză nu are această dată - în ultima zi a acestei luni.

Odată cu eliberarea, condamnatului i se restituie lucrurile şi obiectele de preţ care îi aparţin, banii de la contul de peculiu, valorile mobiliare, actele personale, actele privind munca lui şi i se eliberează mandatul de executare a pedepsei sau de liberare de executare a pedepsei.

Fluxul de știri
0