Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câtă inspirație legislativă au avut deputații în patru ani de mandat

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 2 mii de inițiative legislative au fost înregistrate în Parlament, în patru ani de mandat.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. În cei patru ani de mandat, în Parlament au fost înregistrate 1 924 de inițiative legislative, arată datele bilanțului statistic.

Mai mult de jumătate dintre acestea au fost înaintate de deputați. Aproape 1200 de inițiative legislative, înregistrate în perioada 2014 – 2018, au în calitate de autori deputații în Parlament. Cele mai multe inițiative aparțin deputaților din Fracțiunea PD – 334 de proiecte, grupurilor de deputați din toate fracțiunile parlamentare – 250 de proiecte, deputaților PSRM – 237 de proiecte și deputaților PCRM – 103 inițiative.

Ședința Parlamentului 03.05.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul în cifre: Cum au lucrat deputații în comisiile permanente

Fracțiunea PLDM a înregistrat 92 de inițiative legislate, Fracțiunea PL – 71, Grupul Popular European – 20 de proiecte, iar deputații neafiliați – 53.

În perioada decembrie 2014 – decembrie 2018, Guvernul a înaintat Parlamentului pentru examinare și aprobare 620 de proiecte, iar Președintele țării – 132.

Din totalul celor 1 924 de inițiative legislative, 23 de proiecte nu au intrat în procedură legislativă. 

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar. 

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Fluxul de știri
0