Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul în cifre: Cum au lucrat deputații în comisiile permanente

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 250 de ședințe ale comisiilor parlamentare au avut loc în sesiunea de primăvară, iar alte aproape 130 – în sesiunea de toamnă, arată bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul trecut.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Pe parcursul anului trecut, cele 10 comisii permanente ale Parlamentului s-au convocat în 339 de ședințe. Peste 250 de ședințe ale comisiilor parlamentare au avut loc în sesiunea de primăvară, iar alte aproape 130 – în sesiunea de toamnă, arată bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul trecut.

Парламент  - Sputnik Moldova
Politică
Timp de un an, deputații din Moldova au votat peste 340 de legi

Cele mai multe ședințe au avut Comisia juridică, numiri și imunități – 46 la număr, Comisia economie, buget și finanțe – 44 și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – 40. Câte 39 de întruniri au desfășurat Comisia protecție socială, sănătate și familie, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și Comisia mediu și dezvoltare regională. Deputații din Comisia politică externă și integrare europeană s-au convocat în 38 de ședințe, cei din Comisia drepturile omului și relații interetnice și Comisia agricultură și industrie alimentară – în 36. Comisia administrație publică a desfășurat 22 de ședințe.  

În cadrul ședințelor, comisiile parlamentare au prezentat circa 680 de rapoarte și corapoarte și peste 1 900 de avize la proiectele de acte legislative. Cele mai multe rapoarte și corapoarte au prezentat deputații din Comisia economie, buget și finanțe – 178, Comisia juridică, numiri și imunități – 142, Comisia protecție socială, sănătate și familie – 102, precum și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – 64.

În patru ani de mandat, Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit în 173 de ședințe plenare>>>

Cele mai multe avize la proiectele de acte legislative au fost prezentate în 2018 de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media – 271.

Comisiile permanente sunt organe de lucru ale Parlamentului care examinează proiecte de acte legislative şi propuneri legislative în vederea elaborării rapoartelor sau avizelor, efectuează anchete parlamentare, dezbat şi hotărăsc asupra altor probleme, inclusiv din însărcinarea preşedintelui Parlamentului sau a vicepreşedinţilor.

Fluxul de știri
0