Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Absolvenții din Moldova au trei posibilități de a se înscrie la studii în Rusia

© Sputnik / Максим Блинов / Trecere la banca de fotografiiUnuversitatea de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov”
Unuversitatea de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov” - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Se încheie termenul de primire a cererilor pentru înscrierea la studii în instituțiile de învățământ superior din Rusia, prin intermediul reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Moldova.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Absolvenții din Moldova au la dispoziție trei modalități de a se înscrie la studii universitare în Rusia. Potrivit lui Mihail Davîdov, directorul reprezentanței „Rossotrudnicestvo”, cel mai simplu mod de înregistrare este adresarea directă la Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău.

Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova
Învățământul universitar din Moldova: În 2019 va fi și mai rău

Doritorii de a depune actele trebuie să se grăbească, deoarece înregistrarea pe portalul Russia. Study este posibilă doar până la 20 ianuarie. Pe site este plasată de asemenea toată informația privind înscrierea și modelul anchetei cu toate cerințele Ministerului Educației din Rusia.

Concursul constă din două etape. Prima etapă include selectarea cu ajutorul site-ului oficial Russia.Study. Examenul de stat unic pentru candidații la studii, înscriși prin intermediul „Rossotrudnicestvo”, nu este obligatoriu. După înregistrare, concurenții vor trece doar testarea.

O altă cale este cea individuală și este mai complicată, deoarece e presupune existența rezultatelor la examenul de stat unic, care poate fi susținut în Moldova.

„Există câteva instituții care oferă posibilitatea de a organiza susținerea acestui examen: reprezentanța „Rossotrudnicestvo” în Moldova, Universitatea Slavonă din Chișinău și Universitatea din Transnistria” a spus Davîdov.

În baza examenului de stat unic, actele pot fi depuse la orice instituție de învățământ superior din Rusia, însă acest lucru nu este o garanție a înscrierii la studii. Totul depinde de notele obținute la examen și de cerințele instituției de învățământ.

Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Corneliu Popovici: În scurt timp, vom deveni o țară fără specialiști cu studii superioare

„O instituție de învățământ superior din Nijni Novgorod, de exemplu, poate admite la studii persoanele care au susținut examenul de stat unic la nivelul de 70% din 100%. În timp ce pentru Universitatea de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), rezultatul trebuie să fie de 100%. În astfel de instituții precum MGIMO, Universitatea de Stat din Moscova sau alte instituții foarte cunoscute și populare din Rusia, în afara examenului de stat unic mai pot fi și altele suplimentare”, a adăugat Davîdov.

A treia cale, ultima, este accesibilă pentru cetățenii Moldovei care fac parte din categoria conaționalilor, pentru care limba rusă este maternă și care dețin cetățenia rusă sau care pot pretinde la ea.

„Multe instituții de învățământ oferă locuri cu finanțare de la buget pentru conaționali, însă nu în conformitate cu rezultatele examenului de stat unic. Pentru aceștia în instituțiile de învățământ este organizată o convorbire și sunt testați în cadrul campaniei de admitere, care în Federația Rusă are loc vara”, a specificat Mihail Davîdov.

Fluxul de știri
0