Corneliu Popovici a menționat că dacă în învățământul preuniversitar sunt aproximativ de 60-70% din copii, atunci cei care au vârsta cuprinsă între 19-23 de ani constituie doar 25 la sută în sistemul educațional. Cu regret, acest procent se află într-o permanentă scădere.
"Este îngrijorător faptul că degrabă vom deveni o țară fără specialiști cu studii superioare pe anumite domenii. La etapa actuală avem probleme cu un mare deficit de cadre pedagogice, cadre medicale. Riscăm ca pe parcursul câtorva ani de zile să avem ramuri ale economiei naționale în care să nu avem specialiști autohtoni și vom fi nevoiți să importăm forță de muncă calificată", a declarat Popovici.
Potrivit consilierului, dacă zece ani în urmă erau în medie 303 studenți la zece mii de locuitori, atunci în 2017 au fost doar 185. Dacă anterior am avut peste 100 de mii de studenți, acum, conform admiterii în anul 2018-2019, avem în jur de 60 de mii.
"În acest caz riscăm să rămânem fără școală superioară. Eu nu ași vrea să trăim într-o țară unde să fie doar oamenii cu studii medii sau medii de specialitate, pentru că salvarea Moldovei este pregătirea sau consolidarea unui potențial intelectual uman de înaltă calificare. Este rolul autorităților publice ca să elaboreze politici competente de atragerea a tinerilor în sistemul educațional și în activitatea economică", a conchis consilierul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș