Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corneliu Popovici: În scurt timp, vom deveni o țară fără specialiști cu studii superioare

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că problemele demografice au un impact negativ asupra sistemului de învățământ din țara noastră.
Corneliu Popovici: Degrabă vom deveni o țără fără specialiști cu studii superioare

Corneliu Popovici a menționat că dacă în învățământul preuniversitar sunt aproximativ de 60-70% din copii, atunci cei care au vârsta cuprinsă între 19-23 de ani constituie doar 25 la sută în sistemul educațional. Cu regret, acest procent se află într-o permanentă scădere.

Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova
Învățământul universitar din Moldova: În 2019 va fi și mai rău

"Este îngrijorător faptul că degrabă vom deveni o țară fără specialiști cu studii superioare pe anumite domenii. La etapa actuală avem probleme cu un mare deficit de cadre pedagogice, cadre medicale. Riscăm ca pe parcursul câtorva ani de zile să avem ramuri ale economiei naționale în care să nu avem specialiști autohtoni și vom fi nevoiți să importăm forță de muncă calificată", a declarat Popovici.

Potrivit consilierului, dacă zece ani în urmă erau în medie 303 studenți la zece mii de locuitori, atunci în 2017 au fost doar 185. Dacă anterior am avut peste 100 de mii de studenți, acum, conform admiterii în anul 2018-2019, avem în jur de 60 de mii.

"În acest caz riscăm să rămânem fără școală superioară. Eu nu ași vrea să trăim într-o țară unde să fie doar oamenii cu studii medii sau medii de specialitate, pentru că salvarea Moldovei este pregătirea sau consolidarea unui potențial intelectual uman de înaltă calificare. Este rolul autorităților publice ca să elaboreze politici competente de atragerea a tinerilor în sistemul educațional și în activitatea economică", a conchis consilierul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0