CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, împreună cu alți doi directori ANRE, Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu, au demisionat. Demisia acestora a fost acceptată astăzi de Parlament. Potrivit hotărârii Parlamentului, în toate cele trei cazuri, demisia intră în vigoare din data de 1 martie 2019.
La sfârșitul lunii noiembrie, alți doi directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-au dat demisia. Este vorba despre Ghenadie Pârțu și Iurie Onică.
Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori care exercită funcţii de demnitate publică. Astfel, toți cei cinci directori ai Consiliului de Administrație al ANRE și-au prezentat demisia.
Toți directorii au invocat în cererile sale de demisie motive personale.
Membrii ai Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți de Parlament pe o perioadă de șase ani.
Ghenadie Pârțu și Iurie Onică au fost numiți în funcția de directori ai ANRE în luna iulie 2013. Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu – în ianuarie 2014, iar Tudor Copaci – în martie 2017.
Cum sunt numiți în funcție directorii ANRE
Directorii Consiliului de Administraţie sunt numiţi în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs. Concursul de selectare a directorilor se organizează de către comisia parlamentară de profil şi se desfăşoară în mod public. Pentru participare la ședințele comisiei, în calitate de membri observatori fără drept de vot, pot fi invitați reprezentanți ai Guvernului, mediului academic de profil, Secretariatului Comunității Energetice, Delegației Uniunii Europene și experți în domeniul energeticii care își desfășoară activitatea pe plan național și internațional.
După evaluare, comisia parlamentară de profil propune Parlamentului candidații desemnați.
Parlamentul, la propunerea Președintelui Parlamentului, învesteşte în funcţia de director general unul dintre directorii Consiliului de Administraţie aflaţi în exerciţiu sau selectaţi prin concursul respectiv, ținând cont de experienţa acestora în sectoarele reglementate de Agenţie şi în funcţia de conducere. Învestirea directorului în exerciţiu în funcţia de director general nu prelungeşte durata mandatului acestuia, iar după învestire directorul Consiliului de Administraţie exercită atribuţiile de director general până la încetarea mandatului de director.
Mandatul de director al Consiliului de administraţie încetează în cazul demisiei, revocării, expirării mandatului sau al decesului. Directorul se revocă de Parlament în caz de pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova; imposibilitate a exercitării funcţiei, din motive de sănătate, pe o durată mai mare de 6 luni consecutive; alegere sau numire în altă funcţie; condamnare pentru comiterea infracţiunilor cu intenţie şi/sau condamnare la privaţiune de libertate, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată sau rămânere definitivă a actului de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate.
Parlamentul a început căutările
Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a anunţat, la începutul lui decembrie, concurs pentru selectarea candidaţilor la două funcţii vacante de director al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Este vorba despre posturile rămase vacante în urma demisiei lui Ghenadie Pârțu și Iurie Onica.
La concurs pot participa persoanele care întrunesc următoarele condiții:
a) deţin cetăţenia Republicii Moldova;
b) au studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic şi experienţă de lucru de cel puţin 10 ani în unul dintre domeniile menţionate, dintre care cel puţin 3 ani în funcţii de conducere în instituții publice sau întreprinderi din sectoarele reglementate de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică;
c) au o reputaţie ireproşabilă și capacitate deplină de exerciţiu;
e) cunosc limbile română și engleză ;
f) nu sunt membri ai vreunui partid politic.
Dosarele de concurs vor conține următoarele acte:
a) cerere de participare la concurs;
b) dovada cetăţeniei Republicii Moldova (copia de pe buletinul de identitate);
c) curriculum vitae;
d) copiile de pe diplomele de studii şi de pe certificatele de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională şi/sau de specializare şi, opţional, alte acte de studii;
e) dovada vechimii în muncă în domeniul relevant (copia de pe carnetul de muncă şi alte acte);
f) cazierul judiciar (sau declaraţia pe proprie răspundere);
g) scrisoare de motivaţie (cel mult două pagini), scrisă în limba română;
k) declaraţia pe proprie răspundere a lipsei sau existenţei conflictului de interese.
Dosarele vor fi depuse până la 3 ianuarie 2019, de luni până vineri, între orele 08:00-17:00, la Comisia de profil.
Candidații admiși la concurs vor fi audiați în cadrul unei ședințe a Comisiei economie, buget și finanțe.