Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Până sâmbătă, vor fi constituite secțiile de votare pentru scrutinul din februarie

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să fie constituite secțiile de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Până sâmbătă, 19 ianuarie, consiliile electorale de circumscripție urmează să constituie secțiile de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Până în data de 29 ianuarie, consiliile electorale trebuie să constituie birourile electorale ale secțiilor de votare.

În total, la alegerile din 24 februarie urmează să fie deschise 2075 de secții de votare. Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare urmează să fie decis de Guvern la propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Ulterior, această decizie va fi preluată de CEC.

Местные выборы 2018  - Sputnik Moldova
Alegeri în Moldova: Detaliile la care trebuie să fii atent când intri în secția de votare

Criteriul de bază care este luat în calcul atunci când se iau deciziile cu privire la  constituirea secțiilor de votare în țară este numărul de alegători, unde o secție de votare se deschide pentru minim 30 de alegători, maxim – pentru 3 mii de alegători.

La baza deciziei de constituire a secțiilor de votare peste hotare sunt aplicate alte criterii și anume: numărul de alegători care au participat la ultimul scrutin național; numărul de alegători care s-au înregistrat prealabil; datele statistice deținute de către autoritățile din Moldova dar și datele solicitate de la autoritățile de reședință unde sunt misiunile diplomatice din Moldova.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Fluxul de știri
0