Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situația în Chișinău scapă de sub control: Primăria cere ajutorul Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariЗима
Зима - Sputnik Moldova
Abonare
Ședință de urgență a celulei de criză la Guvern: peste 200 de copii nu au putut ajunge astăzi la școală, câteva localități sunt fără lumină, iar autoritățile Capitalei spun că nu pot face față situației și cer ajutor de la Guvern.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Ninsorile abundente din ultimele ore, care s-au abătut asupra Republicii Moldova, au provocat unele impedimente în anumite localități din țară, dar în ansamblu situația se află sub control. Informația a fost prezentată astăzi la ședința celulei de criză prezidată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Din cauza condițiilor meteo complicate, astăzi la școală nu au ajuns peste 200 de elevi, a declarat șeful Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență, generalul Mihail Harabagiu.

”Pe parcursul zilei nu au ajuns la școală peste 200 de elevi din raioanele Nisporeni, Călărași și Hâncești. Situația se schimbă din clipă în clipă. Situația se află sub control”, a declarat Harabagiu.

Directorul ANRE, Tudor Copaci, a anunțat că la ora convocării ședinței fără electricitate erau opt localități din raioanele Criuleni, Cahul și Cimișlia.

”Echipe operative lucrează pentru conectarea acestor localități, dar sunt și sate unde punctele de conectare se află în locuri greu accesibile din cauza ninsorii. Brigăzile lucrează operativ”, a declarat Copaci.

Снег  - Sputnik Moldova
Alertă meteo în Moldova: Vremea se va schimba radical în orele următoare

Șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că Poliția Națională a triplat numărul de forțe dislocate pe drumurile naționale și în localități pentru a acorda ajutor participanților la trafic și oamenilor singuri.

Totodată, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 105 accidente rutiere, dintre care cinci grave.

”Din fericire, nu avem persoane decedate”, a declarat Cavcaliuc.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, a declarat la ședința operativă că autoritățile Capitalei nu fac față ninsorilor abundente și a solicitat ajutor Guvernului.

”Nu avem întreruperi de energie electrică și termică. Se lucrează la presărarea materialului antiderapant pe traseu, dar cu mare greu facem față împreună cu IGSU și Poliția Capitalei. De aceea, vă rugăm, domnule ministru, dacă se poate, să ne ajutați cu tehnică specială, chiar și cu lucrători”, a declarat viceprimarul.

Grozavu a cerut ajutor mai ales pentru deszăpezirea drumurilor care duc spre principalele spitale.

Meteorologul Ghenadie Roșca a anunțat că stratul de zăpadă este de la 3 la 19 centimetri, iar cea mai afectată zonă din țară este partea centrală.

”În următoarele 12 ore ne așteptăm ca partea centrală să fie afectate de ninsori, iar partea de sud de lapoviță”, a declarat Roșca.

Potrivit meteorologului, ninsorile abundente vor cădea până la noapte.

”Pe parcursul zilei se va intensifica vântul în centrul și sudul țării. Ne așteptăm să avem și troiene, pe drumuri se va forma ghețuș. În următoarele zile vor cădea ninsori în cantități mai mici, după care precipitațiile vor înceta”, a spus Roșca.

Totodată, în noaptea de vineri spre sâmbătă se așteaptă temperaturi de minus 9 și minus 14 grade Celsius, vor cădea ninsori slabe.

Fluxul de știri
0