Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Obișnuiești să urci la volan după o noapte de muncă? Vezi la ce riscuri te expui

© Sputnik / OsmatescoAdrian Lupușor
Adrian Lupușor - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii afirmă că, după o noapte nedormită, organismul unei persoane funcționează la fel ca atunci când consumă alcool.

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Munca în ture de noapte este inevitabilă în societatea modernă. În multe meserii, turele de noapte sunt obligatorii, așa că mulți sunt cei care trebuie să-și jertfească orele de somn la locul de muncă.

Oamenii s-au obișnuit cu acest regim, iar unii spun că chiar nu-i deranjează acest regim obositor. Așa se face că majoritatea dintre aceștia urcă la volan imediat după ce ies de la muncă, subestimând efectele oboselii. Specialiștii bat alarma și spun clar că lipsa somnului este extrem de nocivă și poate provoca tragedii atunci când individul urcă la volan sau se implică în activități care necesită atenție maximă. Și asta deoarece privarea de somn afectează creierul, viteza de reacție, capacitatea de atenție si chiar memoria.

„Este total greșit să urcăm la volan după o tură de 24 de ore. Mai ales că pui în pericol nu doar viața ta, ci și a familiei sau a altor participanți la trafic. Indiferent unde mergem, atunci când pornim la un drum trebuie să ne asigurăm că am dormit 7-8 ore noaptea precedentă și am dormit bine”, a declarat Adrian Lupușor, medic neurolog în cadrul Centrului de Somnologie din Chișinău.

Potrivit medicului, după o noapte nedormită, organismul unei persoane funcționează la fel ca atunci când consumă alcool.

„Starea de somnolență se echivalează cu starea de alcoolemie în sânge de 0,2 promile. Deci, o cantitate destul de mare de alcool. Practic, un șofer somnoros poate fi comparat cu un șofer în stare de ebrietate. Ambii pot provoca tragedii pe șosele, deoarece ambii sunt cu atenția scăzută”, adaugă medicul neurolog Adrian Lupușor.

Cert este că metodele practicate de majoritatea șoferilor, cum ar fi deschiderea geamului sau spălatul pe față cu apă rece, sunt ineficiente.

Работа мозга - Sputnik Moldova
Societate
Efecte dezastruoase ale somnului insufiecient. Sfaturi pentru un somn sănătos

„Studiile arată că atunci când ne i-a somnolența în drum, trebuie să ne oprim să dormim 15-20 de minute și să consumăm o cafea dublă. Cel puțin așa recomandă literatura de specialitate. Celelalte metode, precum deschiderea geamului, mersul în jurul mașinii sau spălatul pe față cu apă rece sunt ineficiente în combaterea somnolenței”, adaugă Adrian Lupușor.

Medicul atrage atenția tuturor șoferilor să nu subestimeze efectele turelor de noapte.

„Aproximativ 20% din numărul total de accidente care se produc, sunt cauzate de adormirea la volan, iar 80 la sută din numărul total de accidente produse în urma ațipirii la volan sunt cu persoane decedate. Este una când un șoferul nu a observat un indicator și a produs o încălcare și este cu totul altceva când șoferul a adormit la volan și a ieșit pe contrasens...ieșiri care, de obicei, se încheie cu ciocniri frontale, care sunt cele mai periculoase sau cu mașini ieșite de pe acostament”, adaugă medicul neurolog.

Specialistul le recomandă tuturor șoferilor să țină cont de efectele nopților nedormite și să nu-și pună viața în pericol dacă nu dorm suficient noaptea.

„Studiile din SUA arată că toți cei care dorm mai puțin de șase ore pe noapte pot să ațipească la volan. Pe locul doi se află tinerii care își petrec nopțile în localuri, iar dimineața pornesc la drum...de multe ori și cu alcoolul în cap, pe locul trei sunt părinții cu copii mici, și pe locul patru sunt șoferii de cursă lungă. Pot adormi la volan și pacienții care suferă de tulburări ale somnului sau pacienții care consumă medicamente cu efect hipnotic”, adaugă medicul neurolog Adrian Lupușor.

Despre efectele nopților nedormite, pericolele la care se expun cei care muncesc noaptea, dar și cauzele și metodele de tratament ale insomniei, aflați în emisiunea „La ordinea zilei”, atașată mai jos.  

Potrivit datelor oficiale, numai în 2018, din cauza ațipirii la volan, în țara noastră s-au produs 70 de accidente rutiere. În urma acestora, cinci persoane au decedat, iar alte 23 au suferit diferite traumatisme. Și la nivel mondial, situația este extrem de critică în ceea ce privește somnolența la volan. Potrivit statisticilor, 100.000 de accidente se înregistrează anual în lume. În urma acestora, aproximativ 71.000 de persoane sunt rănite şi 1.500 mor din cauza "aţipitului" la volan.

Fluxul de știri
0