Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prin ce se deosebește gripa de răceală: Ce trebuie să știm despre virusul fatal

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaВакцинация против гриппа в Светлогорске
Вакцинация против гриппа в Светлогорске - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit medicilor, bolnavii sunt periculoși pentru persoanele sănătoase în primele trei-patru zile ale maladiei.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Gripa și infecțiile respiratorii acute constituie 95 la sută dintre toate bolile infecțioase din lume, conform statisticii la nivel mondial. Sursa de contaminare o constituie omul bolnav cu infecții latente manifeste sau inaparente și persoanele purtătoare de virusuri. Transmiterea virusurilor se manifestă pe calea aero-picături: prin tuse, strănut sau vorbire, prin contact apropiat și indirectă: prin mâini, obiecte proaspăt contaminate cu secreții, apă din bazine.  

Вакцинация против гриппа центрального аппарата Роспотребнадзора - Sputnik Moldova
Atenție mare: În Moldova a fost înregistrat al doilea caz de deces din cauza gripei

Potrivit medicilor, bolnavii sunt periculoși pentru persoanele sănătoase în primele trei-patru zile ale maladiei.

Termenul de „boală respiratorie acută” sau „infecție respiratorie virală acută” (IRVA) cuprinde un număr mare de boli, care, în cazul a 90 la sută, sunt provocate de mai multe tipuri de virusuri. Toate aceste infecții au simptome asemănătoare, cele mai frecvente fiind rinita — guturai cu secreții nazale, însoțită de tuse și strănut, febra cu grad scăzut și cefalee, poate fi prezentă durerea în gât, care se manifestă deseori la debutul bolii.

Perioada acestor infecții durează de la patru până la nouă zile după ce se instalează remisia, fără sechele. Doar la copiii cu imunitate suprimată și de vârstă fragedă pot apărea consecințe, cum ar fi otitele, sinuzitele, bronșitele, pneumoniile.

Cum se manifestă gripa

Gripa reprezintă o boală infecțioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C. În prezent, predomină virusul A, subtipul H3N2.  Tabloul clinic al gripei se caracterizează prin apariția bruscă a febrei până la 39-40 de grade, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, guturai, dureri de cap.

În cazuri grave, pot fi prezente și alte simptome – amețeli, insomnie sau somnolență, moleșeală, zgomot în urechi, vomă, stare de colaps sau leșin, la copii maladia poate fi însoțită de convulsii.

Эпидемия гриппа. - Sputnik Moldova
Gripa a provocat un prim deces în Moldova

Spre deosebire de alte infecții respiratorii virale, gripa se manifestă chiar de la debut cu stări severe și poate provoca complicații care pun în pericol viața pacientului, precum afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului central nervos.

Una dintre cele mai frecvente complicații ale gripei este pneumonia, ce poate apărea ca o afecțiune primară, sub formă de pneumonie virală, secundară – ca o pneumonie bacteriană sau mixtă – pneumonie asociată: virală și bacteriană. Dificultatea bolii depinde de starea sănătății în general, de vârstă și statutul imunitar.

Virusul fatal a făcut două victime în Moldova 

În sezonul rece 2018-2019, în Moldova au fost înregistrate două cazuri de deces din cauza virusului gripal. Victimele sunt două femei, în vârstă de 54 și de 63 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic.

Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI. Se recomandă izolarea bolnavilor la domiciliu, iar n caz de necesitate - spitalizarea.

De asemenea, este benefică evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat.

Este bine să folosim măștile medicale dacă în casă avem un bolnav de gripă. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii poate preveni îmbolnăvirea cu gripă.

Persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic sunt îndemnate să evite aglomeraţiile: spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe.

Profilaxia specifică prin vaccinare a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale, de asemenea este indicată în perioada sezonului rece.

Fluxul de știri
0