Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenționare CEC: Astăzi este ultima zi în care alegătorii mai pot face asta

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы  - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 9 ianuarie expiră termenul în care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru participarea la alegerile din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi expiră termenul în care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 se pot înregistra prealabil.

”Aceștia sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.  Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova”, informează CEC.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până la de 9 ianuarie 2019 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

ЦИК - Sputnik Moldova
Societate
CEC face bilanţul: Câţi concurenţi am putea avea în circumscripțiile uninominale

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Potrivit prevederilor legale, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secțiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale.

În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Fluxul de știri
0