Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC face bilanţul: Câţi concurenţi am putea avea în circumscripțiile uninominale

© Sputnik / Мирослав РотарьЦИК
ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit CEC, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în circumscripțiile uninominale am putea avea cel mult 387 de candidați.

CHIŞINĂU, 5 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală informează că, până în data de 4 ianuarie 2019, la consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale uninominale au fost depuse 387 de cereri în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale.

Au fost înregistrate deja 348 grupuri de inițiativă, dintre care 131 au depus listele de subscripție și dosarele solicitate în vederea examinării înregistrării candidaților.

Membrii CEC - Sputnik Moldova
Politică
Surprize la CEC: Motivul pentru care o decizie importantă a fost amânată pentru o altă zi

Până în prezent, în circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 93 de concurenți electorali.

Amintim că ieri, 4 ianuarie 2019, a fost termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în cele 51 de circumscripții uninominale.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale.

În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Până astăzi, CEC a înregistrat patru candidați electorali pe circumscripția națională. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova; Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”; Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0