Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președintele a promulgat legea: Important pentru toți părinții din Moldova

CC0 / Pixabay / geralt / Familie
Familie - Sputnik Moldova
Abonare
A fost promulgată Legea prin care au fost operate mai multe modificări în mecanismul de acordare a indemnizaţiilor pentru creșterea copilului, pentru părinții care decid să se încadrează în câmpul muncii.

CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik, C.S. Vineri a fost publicat în Monitorul Oficial decretul de promulgare a legii prin care sunt operate mai multe modificări în mecanismul de acordare a indemnizaţiilor pentru creșterea copilului, pentru părinții care decid să se încadrează în câmpul muncii.

Astfel, începând cu 1 iulie 2019, părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului și se vor încadra în câmpul muncii, vor primi și indemnizația și salariul.

Potrivit autorilor proiectului, scopul acestor modificări este de a-i motiva și sprijini pe părinți, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, iar obiectivul constă în concilierea vieții de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinților la creșterea și educarea copiilor.

Amintim că președintele țării a declarat anul 2019 drept Anul Familiei.

Cum va funcționa noul mecanism

Guvernul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova
Societate
Decis: Mii de copii rămași fără ocrotire părintească vor primi indemnizații mai mari

În cazul în care mama sau tatăl copilului se angajează ori își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizația nu va fi suspendată până la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în același timp și salariul.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Familiei, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, și anume:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an și în cuantum de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani - până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

De asemenea, proiectul de lege propune ca indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoza, de SIDA, maladie oncologică să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare, reieșind din caracterul social al altor maladii.

Stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă va fi realizată de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Fluxul de știri
0