Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Amenzile mari îi disciplinează pe șoferi? Vezi care este răspunsul lui Alexandru Jizdan

© Sputnik / Miroslav RotariMinistru al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan
Ministru al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Abonare
Alexandru Jizdan: Copiii trebuie să crească cu frica față de Dumnezeu și față de lege, dar nu cu frica față de polițiști.

CHIȘINĂU, 30 dec — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Amenzile mari nu-i sperie pe șoferii nediciplinați din Republica Moldova, dar îi face pe unii să gândească de două ori înainte de a urca băuți la volan, spune Ministrul Afacerilor Interne. Potrivit lui Alexandru Jizdan, atât timp cât șoferii din țara noastră nu vor avea educație și cultura șofatului, tragediile de pe drumuri nu vor conteni să se întâmple.

Полиция  - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii din Moldova le-au făcut polițiștilor de ziua lor un cadou pe măsură

„O mare parte din șoferii din țara noastră nu au cultura și educația necesară. Respectiv, fără intervenția statului este imposibil de făcut ceva. Noi avem familii întregi ucise pe drumuri, avem copii care au murit în accidente rutiere la vârsta de doar un anișor. Avem oameni spulberați pe treceri de pietoni. Și acești oameni sunt victime a șoferilor care încalcă legislația”, a declarant Alexandru Jizdan în studioul Radio Sputnik Moldova.

Ministrul a ținut să precizeze că amenzile mari nu-i vizează pe toți șoferii, ci doar pe cei care obișnuiesc să urce băuți la volan.  

„Nu toți șoferii vor avea de suferit de pe urma modificărilor la legislație. Aici sunt vizați doar șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Aceștia trebuie să răspundă în fața legii, deoarece ei pun în pericol viața celorlați participanți la trafic. Astăzi, oamenii au de ales – să consume sau să nu consume alcool. Cei care aleg să consume, trebuie să fie buni și să achite amenzile, conform legii, și să aștepte patru ani de zile pentru a-și recupera permisul”, a adăugat Alexandru Jizdan.

дорога транспорт drum transport - Sputnik Moldova
Societate
Cea mai mare amendă pe care a primit-o vreodată un șofer

Ministrul a subliniat că cei care își câștigă existența din meseria de șofer vor avea un motiv în plus să se gândească înainte de a urca băuți la volan.

„Am mai auzit explicații de genul că „sunt șofer de TIR și asta este singura mea sursă de existență…”, dar la ce te-ai gândit tu când ai consumat alcool, după care ai urcat la volan?”, se întreabă Alexandru Jizdan.

Ministrul spune că, în Republica Moldova, Legea este prea blândă cu șoferii care încalcă regulile de circulație.  

„Noi luptăm cu morile de vânt. Noi avem cazuri când oameni prinși în stare de ebrietate vin cu expertize suplimentare care demonstrează că ei nu a fost în stare de ebrietate. Eu cred că legea este prea bândă și a fost pusă în aplicare prea blând”, a adăugat Alexandru Jizdan.

Полиция  - Sputnik Moldova
Important pentru șoferii din Moldova! Un nou termen de plată a amenzilor contravenționale

Cert este că, atât timp cât șoferii din țara noastră nu vor conștientiza care sunt riscurile consumului de alcool, tragediile pe șosele nu vor conteni să se producă.  

„Noi trebuie să-i educăm pe copiii noștri în spiritul respectului față de cei care ne înconjoară. Copiii trebuie să crească cu frica față de Dumnezeu și față de lege, dar nu cu frica față de polițist”, a conchis Alexandru Jizdan.

De menționat este că, în țara noastră, consumul de alcool la volan ocupă locul trei în topul infracțiunilor, după furt și escrocherie.

Fluxul de știri
0