Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Patriarhul Kiril, despre "soborul de unificare" din Ucraina

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaПатриарх Московский и всея Руси Кирилл
Патриарх Московский и всея Руси Кирилл - Sputnik Moldova
Abonare
Patriarhul a declarat că legea privind redenumirea Bisericii Ortodoxe din Ucraina ar putea să conducă la distrugerea bisericii ortodoxe în această țară.

CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, a calificat ca "un eșec total" "soborul de unificare a bisericii ucrainene", care a avut loc în data de 15 decembrie, la Kiev și care a avut drept rezultat "legalizarea anticanonică a schismaticilor" de către patriarhul Constantinopolului Bartolomeu. Această declarație a Patriarhului Kiril a fost citată de RIA Novosti.

"Un eșec total al "soborul de unificare" – nu a avut loc nici un fel de unificare, a avut loc unificarea schismaticilor, a ilegalităților comise de ei, legalizarea anticanonică a lor de către patriarh (Bartolomeu – nota redacției), jurisdicția căruia nu se extinde pe pământul ucrainean", a declarat patriarhul rus la ședința Consiliului Superior Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Distrugerea Bisericii în Ucraina

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că legea adoptată de parlamentarii ucraineni este una lipsită de rațiune, care are scopul de a discredita și a distruge Biserica canonică din Ucraina.

"A fost adoptată, așa cum știți, legea privind schimbarea denumirii. O lege absolut lipsită de rațiune – din punct de vedere a dreptului actual și a principiilor pe care se bazează relațiile dintre stat și organizațiile religioase. Atunci când statul inventează denumiri pentru organizațiile religioase și, mai ales, având intenția clară de a discredita respectiva organizație religioasă și, în final, a o distruge – aceasta este o încălcare a tuturor drepturilor, a tuturor legilor dintr-o societate civilizată", a declarant patriarhul.

”Catastrofă civilizațională”

Totodată, patriarhul a subliniat că autoritățile Ucrainei și reprezentanții SUA se implică în treburile interne ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu scopul de a rupe și legătură duhovnicească ce unește popoarele Rusiei și Ucrainei.

Potrivit lui, comunitatea internațională nu a avut nicio reacție în cazul amestecului președintelui Ucrainei, Ptero Poroșenko, în viața bisericească.

Episcopul de Bălți și Fălești Marchel Mihăiescu - Sputnik Moldova
Un episcop din Moldova, despre schisma din Ucraina: Este o nenorocire ...

”Deci putem să călcăm în picioare drepturile fundamentale, să nesocotim legile, dacă astfel este atins un scop politic concret, iar acesta a fost foarte bine formulată, inclusiv de reprezentanții plenipotențiari ai SUA, care activează în Ucraina, dar și de înșiși reprezentanții autorităților ucrainene: trebuie ruptă ultima legătură care unește popoarele noastre, și această legătură este una duhovnicească”, a declarat Patriarhul.

Potrivit lui, este vorba de o ”catastrofă civilizațională”, deoarece ”ceva similar nu a mai avut loc niciodată - o intervenție atât de brutală și pe față în viața bisericească”. ”Poate în afară de vremea prigoanei (din secolul XX - n.r.), prin care a trecut biserica noastră”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Autoritățile din Ucraina speră ca la începutul lunii ianuarie să obțină de la Constantinopol Tomosul de proclamare a autocefaliei bisericii ucrainene. Precizăm că pe 15 decembrie, la Kiev s-a desfășurat ”soborului de unificare”, la care cap al ”noii biserici” a fost ales ”mitropolitul” bisericii necanonice Epifanie Dumenko.

Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică a refuzat să participe la acest eveniment. Potrivit presei ucrainene, la sobor au participat doar doi reprezentanți ai bisericii canonice, care au fost scoși din treapta și considerați drept schismatici.

Biserica Ortodoxă Rusă consideră că soborul de la Kiev este lipsit de orice canonicitate, iar recunoașterea lui Epifanie în lumea ortodoxă este puțin probabilă.

Fluxul de știri
0