Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariul mic nu este singurul motiv! De ce tinerii polițiști se lasă de profesie

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Jizdan
Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Abonare
Motivele pentru care polițiștii din țara noastră renunță la carieră.

CHIȘINĂU, 27 dec — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Salariul mic, programul supraîncărcat și indicațiile neclare ale superiorilor sunt principalele motive pentru care unii polițiști ajung să renunțe la profesia la care au aspirat ani de zile, spune Ministrul Afacerilor Interne. Potrivit lui Alexandru Jizdan, majoritatea tinerilor angajați în structurile MAI nu are un loc de trai. Respectiv, aceștia sunt nevoiți să achite bani mulți pentru chirie. Totuși, partea materială nu este cauza principală a plecărilor din sistem.

Gheorghe Cavcaliuc - Sputnik Moldova
Iată cât poate să cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

„Desigur că salariul are un efect mare asupra angajatului, dar acesta nu este principalul motiv pentru care oamenii pleacă. Cercetările noastre arată că oamenii pleacă din cauza managementului defectuos, a indicațiilor neclare pe care le primesc de la conducătorii lor sau a programului supraîncărcat. Sunt multe circumstanțe care nu sunt legate neapărat de partea materială”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Ministrul spune că datorită parteneriatelor publice-private pe care a reușit să le încheie, până în februarie 2019, 226 de tineri specialiști vor primi locuințe de serviciu. Totuși, pentru a acoperi tot necesarul din orașul Chișinău, este nevoie de cel puțin 1000 de apartamente de serviciu.

„Nouă ne-a reușit să finalizăm acel parteneriat public-privat prin intermediul căruia vom oferi 226 de apartamente de serviciu. Mai avem celălalt proiect cu 56 de apartamente de serviciu pentru Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență și am avut acel proiect cu 158 de locuri în căminul deschis pentru carabinieri. Dacă am avea în Chișinău 1000 de apartamente de serviciu, noi practic am rezolva problema spațiilor locative”, a adăugat Ministrul Afacaerilor Interne.

Глава МВД Александр Жиздан - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul de Interne a făcut o declarație bombă despre salariile polițiștilor

Cert este că, în prezent, unii polițiști beneficiază de câte 1700-2000 de lei lunar – compensație pentru închirierea unei locuințe. Asta, dacă angajatul structurilor MAI prezintă contractul de chirie și o dovadă că nu deține în proprietate nicio locuință.

„Cu acești bani, în raion este posibil să-ți închiriezi un spațiu locativ. Noi știm că unii colegi de-ai noștri nu rezistă în primii cinci ani, de aceea încercăm să facem tot posibilul pentru a-i ține. Credeți-mă, acum sunt facilități pentru polițiști. În anii ’90, nouă nu ni se achita măcar salariul la timp, iar uneori ni se achita numai nu în bani”, a adăugat Alexandru Jizdan.

Ministrul Afacerilor Interne spune că, în următorii trei ani, în total, aproximativ 1000 de polițiști vor beneficia de locuințe de serviciu. Potrivit datelor statistice, peste 15 mii de poliţişti nu au dețin în proprietate o locuință.

Fluxul de știri
0