Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cât poate să cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Cavcaliuc
Gheorghe Cavcaliuc - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc, a povestit în studioul radio Sputnik Moldova cum este desfășurat în republica Moldova Programul "Sector supravegheat de vecini", grație căruia, de la începutul anului, au fost descoperite și prevenite 122 de infracțiuni.
Iată cât poate să cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, Gheorghe Cavcaliuc, spune că aceasta nu este o cifră mică, dacă ținem cont că pentru investigarea unor infracțiuni statul cheltuiește sute de mii de lei doar pentru un singur caz.

Colonelul a relatat un caz banal, la prima vedere. Și anume: un sătean a furat de la altul 20 de găini. Un vecin a văzut cine a comis infracțiunea. Când au venit polițiștii să cerceteze cazul, vecinul nu a spus că a văzut cine a comis furtul. Dar în una dintre zile, probabil l-a mustrat conștiința, el i-a spus vecinului său cine este hoțul. Victima, în loc să sune la poliție, îl sună pe hoț ca să-i spună că el știe cine i-a furat găinile. Și doar după asta a sunat la poliție. Hoțul, ca să nu fie tras la răspundere, fuge, mai întâi în regiunea transnistreană, după care în regiunea Tiumeni din Federația Rusă.

Poliția l-a dat în căutare. Și infractorul a fost reținut de oamenii legii din Federația Rusă în Tiumeni. Polițiștii noștri au fost nevoiți să meargă să ridice această persoană tocmai în Tiumeni. Adus acasă, cel anchetat a luat avocatul și a mers la cel cu paguba rugând-l să-l ierte, spunându-i că îi întoarce toate găinile furate și îi mai dă vreo 3 mii d lei pe de asupra. Acela l-a iertat. În aceste condiții, când infracțiunea nu este gravă și partea vătămată spune că nu mai are pretenții, că i-au fost restituite bunurile, autoritățile sunt obligate să-l elibereze pe infractor și să închidă cazul.

Gheorghe Cavcaliuc spune că, în acest caz mărunt — furtul a 20 de găini, statul a suportat o cheltuială enormă.

"În primul rând, s-au cheltuit bani pentru cercetarea cazului în Republica Moldova. În al doilea rând, s-au cheltuit peste 200 de mii de lei pentru ca polițiștii să meargă în Tiumeni și să-l aducă pe infractor acasă, biletele la avion fiind scumpe", spune polițistul. Dar autoritățile nu l-au putu obliga pe cel care a comis infracțiunea să restituie cheltuielile dat fiind că el nu a fost condamnat.

Iată de ce, spune Gheorghe Cavcaliuc, este atât de importantă desfășurarea programului Programul "Sector supravegheat de vecini".

Programul "Sector supravegheat de vecini" a fost implementat pentru prima dată în Republica Moldova în 2013. Astăzi, în toată țara, sunt peste 3000 de sectoare supravegheate de vecinătate, din care fac parte aproape 32000 de cetățeni.
Doar de la începutul lunii septembrie 2018, în localitățile din țară au fost constituite 22 de sectoare de vecinătate, care includ în total peste 242 de membri și lideri de sectoare.

Mai multă informații despre Programul "Sector supravegheat de vecini" aflați din interviul realizat cu Gheorghe Cavcaliuc, accesând fișierul audio.

Fluxul de știri
0