Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tradiții și superstiții de Ajunul Crăciun: Ce trebuie să faci pentru a avea spor tot anul

© Sputnik / Miroslav RotariРождественская ярмарка 2018
Рождественская ярмарка 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți moldoveni sărbătoresc mâine Crăciunul pe stil nou – iată ce spune tradiția populară despre ziua de Ajun.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Sărbători Există multe tradiţii şi obiceiuri legate de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători de peste an, dar înainte de acestea sunt postul şi rugăciunea.

Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi, scrie romaniatv.net.

Mămăligă - Sputnik Moldova
Societate
Greșelile pe care le fac moldovenii în Postul Crăciunului

Se spune că pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, se începe orice lucru pentru a avea spor la el peste an, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă energiile pozitive din casă. În această zi se ţine post negru.

În ziua de Ajun se mănâncă doar seara şi se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au avut vedenii despre Naşterea lui Hristos.

Din ziua de Ajun până la Bobotează nu se mănâncă afară pentru a avea belșug la holde, iar dacă în dimineaţa de Ajun vine în casă o femeie, vitele vor da naştere la parte femeiască.

Se curăță hornul pentru a avea recoltă bună la struguri, aşa cum se încarcă coşul de funingine.

În seara de Ajunul Crăciunului se pune o mână de otavă pe masă şi se ia câte o bucăţică de mâncare din fiecare fel şi se pune în otavă, care apoi se dă animalelor să mănânce pentru a nu fi deocheate şi pentru a fi sănătoase. Se mătură casa pentru a avea spor.

Dimitrenco Vadim - Sputnik Moldova
De ce nu este bine să faci nuntă în post: Explicația unui preot ortodox

Dacă posteşte negru în ziua de Ajun şi nici nu vorbeşte toată ziua, o fată necăsătorită îşi va vedea ursita în oglindă în dimineaţa de Crăciun sau de Bobotează, depinde de obiceiul zonei în care locuieşte.

Se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă pentru cei decedaţi din familie, dar nu se pune ţuică pentru a fi feriţi de pagubă.

La porcii tăiaţi, se bagă în casă căpăţâna cu râtul înainte pentru a avea spor tot anul care vine.

Când vine preotul să vestească Naşterea Domnului, nu trebuie să fie la tine ultima casă pentru că e rău de boală şi de moarte.

Se leagă pomii cu paie pentru a da recoltă bună şi se mătură casa pentru a o feri de rău făcători şi de pierderea sporului casei.

Cine plânge în ziua de Ajun plânge tot anul, iar cine ţine post, va avea spor în tot ce va face.

Fluxul de știri
0