Alcoolul ajunge în corpului uman (ficat, rinichi, plămâni şi creier) în doar câteva minute de la consumarea lui, datorită vitezei de circulaţie a sângelui.
Ai observat că te ameţeşti mai uşor dacă bei pe stomacul gol? Ei bine, acest lucru este cauzat de faptul că, dacă nu ai mâncat, metabolismul tău este mult mai rapid şi, evident, alcoolul ajunge în sânge cu o viteză mai mare. În acest caz, valoarea maximă a alcoolemiei poate fi atinsă în doar jumătate de oră. Dacă ai mâncat înainte, metabolismul tău este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat.
Pentru că accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât procesul de înlăturare a acestuia din organism va dura mai mult, scrie realitatea.net
În momentul în care ficatul are de procesat cantităţi mari de alcool, celelalte funcţii ale sale sunt încetinite, ba chiar întrerupte pentru o perioadă. Când celulele hepatice sunt forţate să detoxifice sângele în mod constant, ele se deteriorează şi mor. Tocmai de aceea, consumul de alcool în cantităţi mari implică riscul de a suferi de hepatită alcoolică, ciroză hepatică sau steatoză alcoolică („ficatul gras").
În cazul persoanelor cu afecţiuni care îi încetinesc metabolismul (precum ciroză hepatică ori diabetul zaharat), eliminarea alcoolului tinde să fie mai greoaie. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de faptul că alcoolul pe care organismul tău îl prelucrează cel mai uşor este cel care nu conţine chimicale sau adaosuri.
În cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de alcoolul băut
Greutatea este un factor important în acest proces, alcoolul având un impact mai mare asupra persoanelor cu greutate scăzută. În ceea ce priveşte sexul, află că femeile reţin pentru mai mult timp alcoolul, deoarece au mai puţină apă în organism decât bărbaţii. Şi vârstă este un factor important, persoanelor de 20-30 de ani fiindu-le mai uşor să elimine alcoolul din corp.
Unui bărbat de 80 de kilograme care bea o bere (500 de ml, având 5% alcool) în jumătate de oră îi va lua de trei ori mai mult timp să elimine complet alcoolul din sânge.
În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de ora vor fi eliminaţi din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute. Dacă alcoolul a fost băut într-o ora, atunci eliminarea acestuia va dura puţin peste o ora şi jumătate.
La spirtoasele băute în jumătate de oră (50 de ml), bărbatul va trebui să aştepte o oră şi jumătate. Pentru o cantitate dublă, timpul este de 3 ore şi un sfert. Să nu uităm, cu cât băuturile sunt băute într-un interval mai mare de timp, cu atât alcoolul va ieşi din sânge mai repede.
O femeie de 60 de kilograme care bea o bere într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore şi 20 de minute pentru că alcoolemia ei să ajungă la 0.
Dacă vorbim însă de 250 de ml de vin cu 12% alcool, femeia va elimina complet această cantitate în aproximativ 3 ore şi 20 de minute. Acest lucru se întâmplă dacă vinul a fost băut în decurs de o oră. Însă, dacă vinul a fost băut foarte repede (să spunem în 20 de minute), atunci femeia va trebui să mai aştepte aproximativ 3 ore în plus.
În ceea ce priveşte 50 de ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool, eliminarea acestuia din sânge va dura aproximativ 2 ore. Dacă vorbim de 100 ml, atunci timpul de aşteptare este de 4 ore şi 30 de minute. În ambele cazuri se presupune că spirtoasele au fost consumate în decurs de o ora.
Trebuie să mai ştii şi că nu toată cantitatea de alcool consumat ajunge la ficat. Între 2 şi 10% se elimina prin urină, transpiraţie, respiraţie, salivă sau lacrimi. De altfel, este indicat să fii cât mai activ în timpul savurării băuturii; dansează, socializează şi ajută la eliminarea alcoolului!
Organismul uman dizolvă în fiecare ora o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină. Tocmai de aceea, cu cât bei mai multă apă după ce ai consumat alcool, cu atât acesta va ieşi mai repede din organism.
Motivul pentru care simţi ameţeli şi dureri de cap după ce ai băut este acela că rinichii nu ajută doar la înlăturarea alcoolului din organism, ci elimină şi o importantă cantitate de apă. Această cantitate este mai mare decât aceea pe care corpul tău o absoarbe şi astfel te dezhidratezi.
Recuperarea completă a organismului tău după consumarea unor cantităţi mari de alcool poate să dureze chiar şi mai mult de 48 de ore.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova