Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Psihiatru: „Părinţii ar trebui să încerce să se privească pe ei înşişi, cu atenţie”

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Specialiştii Institutului de Psihiatrie Socola au explicat ce ar trebi să facă părinţii pentru a depăşi teama că nu pot avea control asupra timpului liber al copilului – ce sfaturi au dat.

BUCUREŞTI, 23 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Sărbătorile care se apropie şi, evident, vacanţa colară dau bătăi de cap multor părinţi care se văd dintr-o dată aruncaţi din zona de confort.

"În zilele noastre, vacanţa este asociată cu lipsa de control asupra timpului liber al copiilor, motiv pentru care poate apărea neliniştea sau frica provocată de întrebarea 'Ce fac în vacanţă cu copilul?'", a explicat Liliana Luca, psiholog principal în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Specialistul a precizat că majoritatea părinţilor au o rutină, un program, pe care îl exersează în vacanţa de Crăciun, dar că ar fi bine să începem să facem schimbări, pentru a nu ne îndepărta de adevăratul sens al Sărbătorii.

Şi aceasta deoarece copilul imită ceea ce vede al adulţi.

"Înainte de a fi îngrijoraţi, de a eticheta comportamentele copiilor, părinţii ar trebui să încerce să se privească pe ei înşişi cu atenţie, să conştientizeze ce model de adult îi oferă copilului", a menţionat Luca, potrivit agerpres.ro

Aceasta a pus accentul pe cunoaşterea propriilor copii, pentru că, astfel, părinţii îşi vor putea atenua frica şi vor putea gestiona angoasele fireşti faţă de ceea ce nu ştiu despre ei.

Vladimir Chiriță - Sputnik Moldova
Podcasturi
Iată de ce copii din zilele noastre nu mai doresc să facă sport

Punctul de pornire l-ar putea reprezenta stabilirea unei cine în familie, prin care micuţii pot fi implicaţi în activitatea de gătit, iar aşa, ei ar putea începe să povestească despre ceea ce au făcut la şcoală sau atunci când părinţii au fost plecaţi la serviciu sau despre planurile lor de viitor.

„A doua zi dimineaţa, înainte de a ieşi din casă, amintiţi-le ce bine aţi petrecut seara trecută şi promiteţi-le că acel moment se va repeta. Copiii vor aştepta toată ziua o nouă activitate, de acelaşi fel", atenţionează Liliana Luca.

Un alt mod prin care poate fi găsită o cale de comunicare este implicarea părinţilor în joaca micuţilor.

Fluxul de știri
0