Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Locuitorii satelor din Moldova revin acasă și își deschid afaceri proprii

© Sputnik / Miroslav RotariAeronavă
Aeronavă - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik a căutat să afle ce anume îi face pe compatrioții noștri să revină înapoi acasă.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. În Moldova revin migranții de muncă. Vin acasă, deși peste hotare câștigă bine. Se întorc în acele raioane în care autoritățile chibzuiesc cum să facă mai bun traiul aici, în țară. De exemplu, în raioanele Hâncești și Fălești autoritățile locale atrag investiții și creează condiții de muncă pentru localnicii care se întorc de peste hotare. În satul Buțeni din raionul Hâncești autoritățile au decis să-i scutească pe trei ani de impozite pe toți agenții economici. Astfel, numărul persoanelor care doresc să-și inițieze o afacere la locul de baștină a crescut simțitor.

Proiecte vechi și noi

Se mizează pe faptul că antreprenorii își vor dezvolta afacerile, ceea ce va aduce mai mult venit în bugetul local.

Locuri de muncă, funcționari, afaceri - Sputnik Moldova
Societate
Programul PARE 1+1: Au fost create 3200 de locuri de muncă

„Stanislav Harbuz din această localitate a instalat sere pe o suprafață de două hectare pentru cultivarea legumelor. Lucia Cașineanu a plantat o vie și o livadă. Angela Țapu a deschis un punct comercial pentru vânzarea florilor. Proprietara Combinatului de vin a câștigat în mai multe rânduri premiul „Polobocul de Aur” la expoziția „Fabricat în Moldova” organizată anual de Camera de Comerț și Industrie”, a relatat pentru Sputnik primarul localității, Ion Harbuz.

Acesta se bucură că mulți consăteni i-au urmat exemplul. El însuși a muncit patru ani în  Italia, însă dorul de Moldova l-a făcut să revină acasă. A fost ales primar în 2011, când avea 27 de ani. În perioada celor două mandate a reușit să realizeze 10 proiecte pentru satul natal.

A fost instalat un apeduct pentru toți cei 3,7 mii de locuitori. Lucrările au fost finanțate de Fondul Ecologic Național și au costat 10 milioane de lei. Au fost reparate capital clădirile grădinițelor și școlilor, s-a construit drumul de importanță locală care acum noaptea este iluminat; au fost amenajate parcuri și terenuri de joacă pentru copii.

Raionul Fălești „se reînnoiește

Равнинная часть острова Куба - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pare incredibil, dar ţăranii din Moldova au început să crească palmieri

Recent, la cel de al doilea Forul al administrațiilor locale și a Făleștilor, unde s-au întrunit primarii și consilierii locali din întregul raion, s-a discutat în ce mod pot autoritățile locale să-i ajute pe sătenii simpli să se pună pe picioare și să-și câștige cu demnitate bucata de pâine.

„Colegii din satele Sărata Veche, Glinjeni, Risipeni, Făleștii Noi, Mărămdeni și Răuțel, precum și reprezentanții proiectului turistic „Movila Măgurii” și-au împărtășit experiența acumulată până acum. A fost creat un post al pompierilor voluntari care au în grija lor câteva localități”, a spus președintele raionului Fălești, Iraida Bânzari.

Potrivit acesteia, în cadrul reuniunii primarii și consilierii locali fac schimb de experiență, iar primul Forum care a avut loc anul trecut a dat rezultate pozitive.

Fluxul de știri
0