CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Viceprim-ministrul pentru Integrare europeană, Iurie Leancă, și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Bulgaria la Chișinău, Kliment Pramov, au semnat un acord de asistență financiară, care prevede acordarea unui grant nerambursabil în valoare de 140 de mii euro pentru dotarea școlilor din raionul Taraclia cu calculatoare și echipament modern IT, oferit de Bulgaria.
Modernizarea cabinetelor de informatică pentru elevii din 19 instituții de învățământ gimnazial/liceal din raionul Taraclia va contribui semnificativ la ridicarea nivelului calității procesului educațional la standarde europene, consideră vicepremierul moldovean, care a purtat discuții pe acest subiect cu oficialii bulgari în cadrul vizitei la Sofia din 4-5 aprilie curent.
„Sunt nespus de bucuros că am semnat Acordul de Asistență Financiară, care va oferi copiilor posibilitatea să studieze și să-și dezvolte abilitățile conform cerințelor moderne. Aduc sincere mulțumiri Republicii Bulgaria pentru că a susținut financiar inițiativa noastră, în vederea modernizării cabinetelor școlare de informatică din raionul Taraclia”, a declarat Iurie Leancă.
În cadrul evenimentului, vicepremierul a reiterat dorința de a dezvolta noi proiecte concrete în beneficiul cetățenilor, cum ar fi intensificarea schimbului de profesori și elevi, conform practicilor europene în domeniu, precum și înfrățirea localităților celor două state.
La rândul său, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Republicii Bulgaria la Chișinău, Kliment Pramov, a subliniat că țara sa este un prieten fidel al Republicii Moldova, iar proiectele implementate aici au drept scop susținerea țării noastre în apropierea de Uniunea Europeană.
„După întâlnirea dumneavoastră cu viceprim-ministrul Bulgariei, Ekaterina Zaharieva, iată că inițiativa dumneavoastră a prins viață. Noi suntem recunoscători faptului că moldovenii cu origini bulgare vor studia și vor obține cunoștințe prin intermediul tehnologiilor avansate”, a menționat Kliment Pramov.
Conform prevederilor, Acordul intră în vigoare de la data semnării, iar activitățile preconizate vor fi implementate în termen de un an. Grantul nerambursabil în valoare de 140 mii euro va fi debursat în două tranșe, procedura de achiziționare a tehnicii moderne de calcul va fi realizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.