Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce condiții Moldova ar putea să revină la regimul de vize cu UE

© Sputnik / Sergei KirkachSchengen Visa
Schengen Visa - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană a prezentat la Bruxelles cel de-al doilea Raport privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Republica Moldova este pusă în fața mai multor condiții dacă nu vrea să fie scoasă din programul regimului liberalizat de vize.

CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Comisia Europeană nu intenționează să lanseze procesul de suspendare a regimului fără de vize pentru nici unul din statele vizate, dar propune recomandări cu caracter general și special pentru fiecare dintre statele evaluate, se arată în cel de-al doilea Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Raportul conține o evaluare complexă a nivelului de implementare a criteriilor-referinţă aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic.

В России вступили в силу новые правила подачи документов на получение шенгенских виз - Sputnik Moldova
Politică
UE modifică regulile de călătorie în zona Schengen: Cum vor fi afectați moldovenii

Cu referire la Republica Moldova, Comisia Europeană prezintă recomandările sale privind consolidarea controlului la frontieră; continuarea organizării campaniilor informaţionale pentru cetăţenii Republicii Moldova privind regulile de călătorie în spaţiul Schengen; îmbunătăţirea cooperării operaţionale în vederea reducerii numărului cererilor de azil depuse într-un mod nejustificat de către cetăţenii moldoveni în spaţiul Schengen; aducerea legilor privind reformele fiscale în conformitate cu standardele Uniunii Europene; consolidarea Autorităţii Naţionale de Integritate şi implementarea sistemului de declarare a averii şi intereselor personale în privinţa oficialilor de nivel înalt; combaterea corupţiei la nivel înalt; investigarea fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate.

Chișinăul a reacționat la observațiile cu privire la regimul fără vize

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova anunță că a luat notă de evaluarea şi recomandările Comisiei Europene, care au reflectat inclusiv evoluţiile pozitive înregistrate în baza recomandărilor Raportului din 2017.

”Recomandările Comisiei Europene vor fi analizate şi încorporate în Calendarul naţional al îndeplinirii recomandărilor raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare al regimului de vize”, se anunță într-o notă a MAEIE. 

Moldova – prima țară din PE care a beneficiat de regim fără vize în UE

În prezent, cetăţenii din Republica Moldova, Albania, Bosnia Herțegovina, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Ucraina pot călători fără vize în UE. Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a obținut regimul liberalizat de vize.

Pașaport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Regim fără vize în UE pentru moldoveni. Ce se va întâmpla pe 27 februarie

Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii moldoveni pot călători fără vize spre 26 de țări din Spațiul Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria), spre Bulgaria, Croația, Cipru și România (țări în care se aplică politica Schengen), precum și spre Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein și, de asemenea, în Monaco, San Marino și Vatican, țări care nu au control de frontieră. Scutirea de vize se aplică doar deținătorilor de pașapoarte biometrice.

Fac excepție Marea Britanie și Irlanda, pentru călătorii în aceste țări non-Schengen fiind necesară o viză.

Ce prevede regimul liberalizat de vize în UE

Liberalizarea regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova este prevăzută de Regulamentul UE nr.259/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 prin care a fost modificat Regulamentul nr. 539/2001 de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie sau nu să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe ale UE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Liberalizarea regimului de vize permite călătorii fără vize pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs a 180 de zile. În perioada de 90 de zile pot fi efectuate mai multe călătorii, iar pentru a verifica dacă nu a fost depășită perioada autorizată poate fi utilizat ”calculatorul” de ședere în spațiul Schengen.

Călătoriile în cadrul regimului liberalizat de vize nu oferă dreptul la muncă, studii, reîntregirea familiei sau alte scopuri care presupun ședere pe termen lung. În acest sens este necesar în continuare de solicitat vize naționale ale statelor UE, în baza cărora ulterior vor fi solicitate permise de ședere.

Cu ce acte intrăm fără vize în UE

Pentru călătorii în regim liberalizat de vize este necesar un pașaport biometric, valabil cel puțin 6 luni de la data reîntoarcerii în țară. 

Pașaport  - Sputnik Moldova
Politică
Politolog: Vom reveni sau nu la regimul de vize cu UE
Aceste pașapoarte biometrice pot fi obținute la orice oficiu teritorial al Întreprinderii de Stat "Registru" sau orice misiune diplomatică a Republicii Moldova de peste hotare.

Persoanele care nu au pașapoarte biometrice și continuă să utilizeze pașapoartele emise până la 1 ianuarie 2011 pot călători în spațiul Schengen doar în baza unei vize, care pot fi obținute în baza Acordului de facilitare a regimului de vize, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

Câți moldoveni au beneficiat de regim liberalizat de vize în UE

Potrivit datelor statistice, în perioada 28 aprilie 2014 - 31 octombrie 2018, au călătorit în spaţiul Schengen 1.837.850  de cetăţeni moldoveni, deţinători de paşapoarte biometrice.

Numărul total al călătoriilor în spaţiul european din această perioadă a constituit 5.514.204 de persoane.

În același timp, potrivit datelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în perioada respectivă de timp au fost înregistrate circa 0,3% cazuri de refuz de intrare și 0,5% cazuri de ședere ilegală. 

Articole la aceeași temă:

Fluxul de știri
0