Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: Ion Chicu spune de ce a acceptat funcția de ministru

© Sputnik / Miroslav RotariIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Chicu a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova de ce a acceptat funcția de ministru al Finanțelor.

CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik, C. S. Pe 10 decembrie, președintele Igor Dodon a semnat decretul cu privire la numirea lui Ion Chicu în funcția de ministru al Finanțelor. Este al doilea ministru din Cabinetul Filip, după ministrul Justiției, Victoria Iftodi, care este numit în funcție în urma unui decret semnat de Igor Dodon.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Ion Chicu spune care vor fi consecințele reformei fiscale

Atunci șeful statului a menționată că Ion Chicu ”este un adevărat profesionist în domeniul bugetar-fiscal. Am semnat acest decret fără dubii, pentru că sunt sigur că domnul ministru va face față tuturor provocărilor și problemelor”, dându-i asigurări că instituția prezidențială îi va acordat tot sprijinul pe perioada mandatului.

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, ne-a mărturisit în cadrul unei emisiuni, realizate în studioul Sputnik Moldova, dacă i-a fost greu sau nu să ia această decizie și de ce a acceptat.

”În primul rând, aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată și sper că în activitatea mea nu voi dezamăgi așteptările. Nici nu m-am gândit deloc la asta. Nu mă îngrijorează ce va fi după 24 februarie. Acum este necesar de gestionat mai multe reforme, cea fiscală și a salarizării și fără falsă modestie am considerat că eu voi putea gestiona aceste procese. Am siguranța că după 24 februarie schimbări esențiale nu vor avea loc, dar indiferent de asta, sunt sigur de capacitățile mele și de posibilitatea de ami găsi rostul oriunde în altă parte”, a declarat Chicu.

Ion Chicu a fost numit în funcţia de secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, începând cu 2 ianuarie 2018.

Chicu a absolvit Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea “Management”.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Ion Chicu este candidatul propus pentru funcția de ministru al Finanțelor

Până a fi numit în funcție la Ministerul Finanțelor a deținut funcția de președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF “Nicolae Testemiţanu”, a fost consultant Managementul Finanțelor Publice în diferite proiecte.

În perioada aprilie 2008 – septembrie 2009, a deținut funcția de consilier principal de stat al prim-ministrului Republicii Moldova pe domeniile economic si relații externe.

În perioada guvernării comuniste, în anii 2006-2008, a fost viceministru al finanțelor al Republicii Moldova. Anterior a fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

În 2005 a deținut funcția de director al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului al Republicii Moldova.

A urmat stagii profesionale în Belgia, Olanda, SUA, Polonia, Slovenia, Austria.

Ion Chicu are 46 de ani. Este căsătorit și are trei copii.

Fluxul de știri
0