Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Chicu spune care vor fi consecințele reformei fiscale

© Sputnik / Miroslav RotariIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Prevederile reformei fiscale au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Cum ne va fi afectat salariul începând cu această lună.

Oamenii de afaceri din Republica Moldova pot respira mai ușor. Începând cu 1 octombrie au intrat în vigoare prevederile reformei fiscale. Astfel, din această zi, toți angajații, indiferent de salariu, vor achita un impozit unic pe venit de 12%. Totodată, contribuția angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat s-a micșorat cu 5%, de la 23% la 18%. A fost redusă și cota TVA pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele și catering, de la 20% la 10%, iar scutirea personală pentru persoanele fizice a fost majorată de la 940 la 2000 de lei pe lună.

Unii experți economici nu văd cu ochi buni inițiațiva Ministerului Finanțelor, deoarece ar crea discrepanțe între persoanele cu salarii mari si cele cu venituri mici. Totodată, alții spun că și bugetele locale vor avea de suferit. De ce facilități vor beneficia angajatorii? Cum va influența această reformă salariul angajaților? Dar și ce răspuns au autoritățile la criticile aduse, am aflat de la secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, și expertul economic, Viorel Gîrbu.


Autor: Silvia Zavadovschi
Fluxul de știri
0