Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfântul Andrei: Noaptea în care fetele pot afla cine le este ursitul

© Sputnik / Miroslav RotariTamara Macovei
Tamara Macovei - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Încă din vremuri de demult, în noaptea Sfântului Andrei, fetele de măritat obișnuiau să recurgă la diverse acte de divinație pentru ași afla norocul și soarta în dragoste.
Sfântul Andrei: Noaptea în care fetele pot afla cine le este ursitul

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", cercetătorul științific din cadrul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală Tamara Macovei a povestit despre unele obiceiuri străvechi prin care, în noaptea Sfântului Andrei, fetele necăsătorite își pot anticipa viitorul matrimonial.

"Un obicei străvechi presupunea coborârea unei lumânări aprinse într-o farfurie plină cu apă. Se picura două picături de ceară topită în farfuria cu apă, care semnificau fata și băiatul. Dacă acele picături se vor uni în timp ce se rotesc pe apă, atunci fata se va căsători cu acel băiat, dacă nu se vor uni, atunci băiatul și fata nu vor fi împreună", a povestit Tamara Macovei.

Un alt obicei popular printre tinerele fete în noaptea Sfântului Andrei este și "metoda oglinzilor". Un obicei străvechi menționează că fetele nemăritate care îl urmează întocmai pot vedea frânturi din viitorul lor în dragoste, dar și chipului celui sortit. Prin urmare, fata dezbrăcată până la brâu și cu părul despletit trebuie să se așeze între patru oglinzi dispuse paralel, două câte două. În fiecare mână trebuie să țină câte o lumânare și să privească cu atenție în oglinda din față. Cu inima curată, îl invocă pe Sfântul Andrei pentru a o ajuta în dragoste și pentru a-i arăta chipul celui hărăzit să-i fie soț. Conform tradiției, în oglinda din spate ar trebui să vadă secvențe din viitor, dar și pe cel care-i va fi soț.

Se spune totodată că fetele nemăritate își pot visa alesul în noaptea dinspre Sfântul Andrei dacă înainte de a adormi au ascuns un firicel de busuioc sfințit sub pernă.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, atunci iarna care vine va fi una blândă.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0