Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pe școală sau în râpă: Unde-și vor găsi moldovenii porțile de Sfântul Andrei

CC0 / Pixabay / PublicDomainPictures / Porți
Porți - Sputnik Moldova
Abonare
A mai rămas o zi până la marea isterie - "furatul porților". Pe 13 decembrie, de Sfântul Andrei, mulți gospodari care au fete nemăritate se vor trezi fără porți.

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Această tradiție a fost mereu un motiv pentru tineri de a se distra. Obiceiul, însă, îi ține pe gospodari într-o stare de încordare, ori, în ultimii ani, sunt furate și porțile celor care nu au fete de măritat.

Noaptea întreagă oamenii sunt vigilenți, unii chiar își leagă porțile cu lanțuri sau le sudează pentru a face mai dificilă misiunea hoților și nu uită să pună un câine rău la poartă. Uneori e vai de capul celor care sunt prinși la furat porți, unii gospodari uită că "furatul porții" e un obicei și chiar îi pot lua la pumni pe hoți.

Sfântul Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Tesalonic  - Sputnik Moldova
Sărbătoarea Sfântul Dumitru în Moldova 2021 – tradiții și superstiții

În dimineața de Sfântul Andrei, gospodarii păgubași vor porni în căutarea porților. Dar unde să le caute, din care capăt al satului să înceapă?

În anii precedenți porțile furate au ajuns în locuri greu accesibile, cum ar fi pe școală sau atârnate de scara unei fântâni arteziene.

Pe rețelele de socializare poți găsi istorioare care îți provoacă zâmbetul. O locuitoare a satului Baraboi, raionul Dondușeni, povestește că acum câțiva ani "unele porți au fost găsite abia spre primăvară, după ce s-a topit zăpada. Greu de imaginat, dar o poartă a ajuns pe acoperișul școlii din sat, iar alta a fost prinsă de scara fântânii arteziene".

De asemenea, porțile sunt adesea aruncate în râpe sau dosite în pădurile din apropierea localității, mai ales că tinerii își permit să le care și cu mașina, iar asta face și mai dificilă căutare, porțile pot fi duse și la câțiva kilometri distanță de gospodărie.

Șezătoare în Moldova, comuna Șolcani, raionul Soroca - Sputnik Moldova
Tradiții și obiceiuri populare în Moldova: Șezătoarea

Și polițiștii au mai mult de muncă în această perioadă, gospodarii păgubași apelează la oamenii legii atunci când nu-și mai găsesc bunul dispărut.

Tradiția spune că porțile sunt furate de la gospodăriile fetelor a căror părinți se împotriveau căsătoriei fiicei lor cu flăcăul care intenționa să o ceară de nevastă. Pentru a înlătura acest impediment feciorul fura poarta, fiind ajutat și de câțiva prieteni, iar ulterior părinții fetei trebuiau să binecuvânteze relația celor doi.

Chiar dacă este un obicei, acțiunea poate fi catalogată ca "furt", iar ulterior făptașii pot fi pedepsiți conform legii. Ce riscă cei care fură porțile în ajun de Sfântul Andrei, aflați curând pe site-ul nostru. Fiți cu ochii pe sputnik.md.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0