Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce riști dacă furi o poartă în noaptea de Sfântul Andrei?

© Sputnik / Miroslav RotariСельский дом
Сельский дом  - Sputnik Moldova
Abonare
În seara de 12 spre 13 decembrie, în Republica Moldova, îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei. Un obicei neobișnuit caracteristic acestei sărbători, este “furatul porților”.

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este însoțită de multiple tradiții și superstiții. Oamenii cred că în aceasta seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în timp ce lumea se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Fetele nemăritate în seara de Sfântul Andrei îşi pot afla ursitul prin diferite ritualuri lăsate din strămoşi, iar flăcăii fură porțile din gospodăriile unde sunt fete frumoase de măritat.

Respectiv tinerii se înarmează cu instrumente speciale cu această ocazie, pentru a putea scoate porţile chiar şi încuiate. Dacă unii fac acest gest frumos, urmând ca în dimineața zilei următoare să returneze poarta și chiar să o instaleze înapoi, alţi tineri întrec măsura glumei şi cauzează pagube semnificative proprietarilor, ce se soldează cu distrugerea porților sau în general imposibilitatea de a mai fi găsite.

Ce riscăm dacă transformăm o tradiție în obrăznicie?

Рабочее место - Sputnik Moldova
Un obicei prost, care ne face să îmbătrânim mai repede

Solicitată de Sputnik Moldova, avocatul Cristina Oglinda a declarat că la modul practic scoaterea porților în noaptea de Sfântul Andrei nu este altceva decât o sustragere pe ascuns a bunurilor altei persoane, de cele mai deseori ori săvârșită de două sau mai multe persoane. Chiar dacă la prima vedere se poate califica ca și un furt veritabil cu implicație penală, pentru incriminarea acestei infracțiuni este necesar ca vinovăția făptuitorului/făptuitorilor să se manifeste sub formă de intenție directă și obligatoriu cu prezența scopului de cupiditate (de îmbogățire). Lipsa acestui scop o poate atesta dorința făptuitorului de a restitui ulterior bunurile luate victimei. Urmarea tradiției de Sfântul Andrei în esență nu va urmări sancționarea penală sau contravențională, în cazul în care intențiile noastre sunt doar de a aduce un omagiu acestei sărbători așa cum ne-au transmis strămoșii datina.

Totuși scoaterea porților de Sfântul Andrei poate atrage până la urmă aplicarea cel puțin a unei răspunderi civile, mai simplu spus dacă acţionăm cu vinovăţie faţă de o altă persoană cu încălcarea legii și îi cauzăm un prejudiciu, putem fi obligați să reparăm acest prejudiciu concretizat în distrugerea/deteriorarea porții. Iar făptașii care fură porțile în prezența scopului de înavuțire vor fi cercetați penal pentru furt, iar pedeapsa se va stabili în funcție de mărimea pagubei.

Deci atenție, păstrarea obiceiului de scoatere a porților în noaptea Sfântului Andrei cumulată de intenția bună și frumoasă, rezultată cu întoarcerea porții nedeteriorată, nu este sancționată!

Autor: Valeria Fortuna

Fluxul de știri
0