Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM nu va participa în calitate de candidat electoral la referendumul din 24 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii Consiliului Republican al PSRM au decis astăzi că formațiunea nu va participa în calitate de candidat electoral la referendumul din 24 februarie. Iată care sunt motivele.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendumul din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, președinte informal al PSRM, după ședința Consiliului Republican al formațiunii.

”Referendumul este una dintre cele mai bune forme de consultare a poporului. Ideea reducerii numărului de deputați noi o susținem. Oamenii să decidă singuri, pentru că această idee am propus-o și noi”, a declarat Dodon.

Cât privește cea de a doua întrebare care va fi inclusă în buletin la referendum, cea legată de retragerea mandatului deputatului dacă el nu-și va onora obligațiunile, Igor Dodon susține că este o propunere ”interesantă”, dar trebuie văzut dacă așa nu se va face presiuni nejustificate asupra parlamentarilor.  

”Retragerea mandatului deputatului este o idee interesantă. Să decidă cetățenii. Trebuie să vedem ca să nu fie încercări de presiuni asupra deputaților”, a declarat Dodon.

Andrei Volentir  - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul

Șeful statului a precizat că PSRM a propus anterior ca la acest plebiscit să mai fie introdusă o întrebare și anume cea legată de trecerea unui deputat de la un partid la altul. Idee care, însă, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară, din care cauză PSRM nu se va înregistra în calitate de candidat la referendum și nu va face campanie pentru acest plebiscit.   

Totodată, președintele susține că nu crede că vor exista și efecte juridice după acest referendum.

Alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura conform unor noi reguli>>>

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea de ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.  

Fluxul de știri
0