Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La ce se referă legile care au fost promulgate de Candu în locul lui Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost pentru câteva minute în funcția de președinte interimar al țării pentru a promulga cinci legi votate repetat de Legislativ și care au fost respinse de șeful statului Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a deținut interimatul funcției de președinte al țării pentru semnarea a cinci legi, conform deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Moldova va avea din nou un președinte temporar

Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care stipulează stabilirea Zilei Europei și a Zilei Victoriei pe data de 9 mai, Legea pentru completarea unor acte legislative, care include modificări la Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și la Legea cu privire la apărarea națională, Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, Legii cu privire la transmiterea unui bun cu titlu oneros, care vizează Stadionul Republican, precum și Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

Interimatul pentru semnarea și promulgarea celor cinci legi a fost instituit pentru evitarea blocajului instituțional și a unei stări de neconstituționalitate generate de refuzul deliberat al lui Igor Dodon de a executa obligațiile constituționale. Curtea a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova pentru executarea obligației constituționale de promulgare a acestor legi.

Igor Dodon spune ce se va întâmpla cu legile promulgate de președintele interimar>>>

Cele cinci legi au fost adoptate de Parlament, transmise Legislativului spre reexaminare de Președintele țării, iar Parlamentul și-a reconfirmat votul pentru aceste proiecte și le-a transmis spre promulgare repetată. Conform Constituției, în cazul în care Parlamentul își menține votul asupra unei legi adoptate anterior, președintele este obligat să promulge legea.

Președintele țării, Igor Dodon, a calificat acest pachet de legi drept antipopulare. Potrivit șefului statului, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate.

Fluxul de știri
0