CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Magistrații de la Curtea Constituțională l-au suspendat astăzi din funcție, temporar, pentru a cincea oară, pe președintele țării Igor Dodon.
Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, și deputatul PD, Sergiu Sârbu, au depus la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, ”în vederea depășirii blocajului instituțional generat de președintele Republicii Moldova prin refuzul deliberat al acestuia de a exercita obligația constituțională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de Parlament.
”Crearea blocajelor instituționale, perpetuarea vidului de putere și a unei stări de neconstituționalitate sunt contrare spiritului Constituției, iar voința politică a președintelui Republicii Moldova nu trebuie să afecteze funcționarea instituțiilor statului și să implice riscuri pentru asigurarea securității naționale și informaționale a statului”, se spune în sesizarea deputaților adresată CC.
Parlamentarii au solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul promulgării următoarelor legi: Legea pentru modificarea articolului 111 al Codului Muncii; Legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil; Codul serviciilor media audiovizuale ale Republicii Moldova; Legea cu privire la Inspectoratul general de Carabinieri; Legea nr. 220 din 8 noiembrie 2018 pentru modificarea și completarea unor acte legislative.
Bolea a comentat declarația lui Candu privind demiterea președintelui Dodon>>>
Juristul Pavel Midrigan a declarat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că decizia de astăzi a Curții Constituționale era una așteptată. În opinia expertului, este un precedent care nu este văzut bine în toată Europa.
”Era o decizie așteptată a Curții Constituționale. Urma să fie o soluție, dacă președintele nu promulga aceste legi, care sunt destul de controversate. Nu este o atitudine univocă în societate față de aceste legi. Este regretabil că guvernarea nu ține cont întotdeauna de opiniile tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Midrigan pentru Sputnik.
Expertul mai spune că lipsa unui consens între principalele instituții ale statului nu va duce la nimic bun pentru țară și pentru cetățeni.
”Este un exemplu urât pentru cetățeni și pentru partenerii străini. Această confruntare nu duce la nimic pozitiv în activitatea organelor statale”, a menționat juristul.
Politologul Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia de astăzi a Curții Constituționale este un plus atât pentru președintele țării, cât și pentru majoritatea parlamentară
”Nu este cea mai bună soluție, dar se pare că este benefică atât pentru majoritatea parlamentară cât și pentru președintele țării. Adică, majoritatea parlamentară își promovează legile adoptate, iar președintele arată că luptă cu partidul de la guvernare, însă el nu are suficiente puteri pentru a bloca legile cu care nu este de acord”, a declarat Ciurea.
Potrivit deciziei CC, interimatul temporar al funcției de președinte al Republicii Moldova va fi preluat de președintele Parlamentului, ori de premierul Republicii Moldova.