Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: Ce solicită părinții din Moldova de la autorități de Ziua Drepturilor Omului

© Fotolia / Sergii KondrytskyiШкольники среди учебников
Школьники среди учебников - Sputnik Moldova
Abonare
Alternativele educaționale reprezintă un trend în lumea întreagă. Tot mai des auzim astfel de solicitări și de la părinții din Moldova. Aflați ce crede președintele Asociației Homeschooling Moldova despre reglementarea învățământului la distanță.

Ieri a fost Ziua Internațională a Drepturilor Omului, de aceea am decis să discutăm despre un drept fundamental al părinților, și anume despre dreptul prioritar al părinților de a decide asupra educației propriilor copii. Probabil toată lumea a remarcat că, în spațiul public, tot mai mulți părinți solicită amendarea legislației în domeniu privind formele de educație alternativă.

Având în vedere că școlarizarea este obligatorie în țara noastră, tot mai mulți părinți discută despre învățământul la distanță și despre educația în familie, însă se confruntă cu birocrația și lacunele din legislația națională.

Învățământul la distanță este o soluție modernă de educație și învățare, care a căpătat o popularitate tot mai mare în toată lumea. Totodată, învățământul la distanță este una dintre căile prin care este asigurat dreptul constituțional al părinților de a-și educa copiii.

”Dreptul prioritar de a alege sfera de instruire a copiilor revine părinţilor”, este scris în articolul 35 din Consituția țării privind dreptul la învățătură.

Recent, Ministerul Educației a publicat spre dezbateri proiectul Instrucțiunii privind organizarea învățământului la distanță pentru copiii cu dizabilități, potrivit căruia, copiii cu dizabilități severe de văz, de auz, fizice și intelectuale, ar urma să aibă dreptul de a studia la distanță. Școlarizarea elevului prin învățământ la distanță se va face în baza cererii părinților sau a altor reprezentanți legali, la care se anexează actele care confirmă eligibilitatea școlarizării prin învățământ la distanță.

Дети за компьютером  - Sputnik Moldova
Educație
Alternativă educațională pentru copiii cu dizabilități: Anunțul Ministerului Educației

Considerăm că învățământul la distanță ar trebui să fie un serviciu de care ar beneficia nu doar copiii cu dizabilități, ci a tuturor copiilor, mai ales că Legea Fundamentală garantează acest drept tuturor părinților.

Am decis să aflăm ce crede despre acest lucru președintele Asociației Homeschooling Moldova, Diana Chicu, asociație care militează pentru reglementarea formelor alternative și nonformale de educație în țara noastră.

”Este o inițiativă bună, însă considerăm că toți copii trebuie să poată beneficia de această formă alternativă de învățare, la solicitarea părinților. Este un drept garantat de Constituție și de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, a declarat Chicu.

Ea a subliniat că părinții care decid să-și educe copii în familie (homeschooling - n.r.) sunt cei care apelează cel mai des la învățământul la distanță, având în vedere că școlarizarea, potrivit legii, este obligatorie.

Alexei Komov - Sputnik Moldova
Toți părinții trebuie să știe asta: Reprezentantul CMF la ONU, despre educația în familie

”În multe țări ale lumii, părinții aleg să practice homeschooling-ul ca formă de învățământ pentru copii lor. Acest lucru este legiferat în așa state ca SUA, Canada, Australia, Rusia, Marea Britanie. Acest lucru îl găsim și la vecinii noștri - România și Ucraina. În Ucraina exista o școală de stat online, unde cetățenii ucraineni aflați peste hotarele țării învață gratuit la distanta. În Moldova, educația la distanta este unica forma alternativa posibila de ați educa copilul în familie”, a precizat președintele Asociației.

Alternative educaționale

Totodată, ea a explicat care sunt problemele cu care se confruntă unii părinții din Moldova și care sunt doleanțele societății civile față de factorii de decizie.

”Vreau să subliniez că educația la distanță funcționează și părinții își asumă toată responsabilitatea pentru procesul de învățare, inclusiv financiară. Ceea ce ar fi necesar este ca această formă de învățare să fie reglementată de Ministerul Educației, pentru ca părinții să scape de lacunele din legislație și de procedurile birocratice. Acest pas va ușura mult viață părinților care își doresc o alternativă de studiu pentru copii lor. Dacă vom ține cont de experiența altor state civilizate, unde se respectă drepturile constituționale ale părinților și copiilor, este nevoie doar ca să fie bine definit unde să meargă părinții și ce pași să urmeze pentru a reglementa procedura de retragere a copiilor din instituția de învățământ clasică de la noi din țară, iar părintele să prezinte certificatul care ar confirma înscrierea copilului la noua instituție de învățământ, fie că este privată sau de stat, din străinătate (SUA, Canada, Federația Rusă), sau de la noi, care oferă posibilitatea de a studia la distanță. Ulterior, în fiecare an, să confirme continuarea studiilor în această formă de învățare. Și atât! Acest lucru nu implică nicio cheltuială suplimentară din partea statului, dimpotrivă, părinții își asumă complet toate responsabilitatea”, a punctat președintele Asociației Home Schooling Moldova, Diana Chicu.

Natalia Bivol - Sputnik Moldova
Podcasturi
Ce trebuie să știe părinții despre școlarizarea la domiciliu

Considerăm important să precizăm că, potrivit articolului 26 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, la care Moldova a aderat încă în anul 1990, părinții au dreptul de prioritate în alegerea felului de învățământ pentru copiii lor minori. Tot în acest articol este precizat că absolut toți au dreptul la educație. În același timp, Declarația stabilește că orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.

În prezent, legislația dă doar o umbră de speranță că Executivul ”va examina practica învăţământului la domiciliu la solicitarea părinților sau a altor reprezentanţi legali ai copiilor și elevilor și va prezenta Parlamentului propuneri de modificare a prezentului cod în vederea oferirii dreptului la acest gen de instruire”. Sperăm că acest lucru se va întâmpla în curând și în țara noastră, lucru care va fi întâmpinat cu bucurie de mulți părinți preocupați să le ofere odraslelor sale o educație aleasă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0