Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să știe părinții despre școlarizarea la domiciliu

© Sputnik / OsmatescoNatalia Bivol
Natalia Bivol - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 29 august - 2 septembrie, la Chișinău, se va desfășura Târgul Serviciilor Educaționale. În cadrul acestui târg va fi organizată o masă rotundă la care vor fi abordate programele educaționale și noile formate de învățare în Republica Moldova.
Ce trebuie să știe părinții despre homeschooling - școlarizarea la domiciliu

Homeschooling-ul înseamnă educarea copiilor în afara unei școli publice sau private. Deși o mare parte din învățare se petrece acasă, aceasta nu este nici pe departe singurul loc în care învață copiii. Unii părinți urmează fidel un program și organizează pentru copiii lor o adevărată clasă într-una dintre camere, având ore de studiu și teme. Alții au doar câteva materii considerate "de bază" cărora le dedică un anumit timp pe zi, în mod structurat sau mai liber.

"Homeschooling-ul a devenit o realitate tentată pentru mulți părinți care își doresc o educație mai specială pentru copiii lor, deși în Moldova sunt încă în minoritate cei care cunosc această alternativă la școala tradițională. Multă lume nu cunoaște cum trebuie făcut homeschooling-ul și care este semnificația acestuia. Homeschooling nu înseamnă o educație între patru pereți. Acest lucru vrem să-l explicăm persoanelor interesate care doresc ceva  nou, deosebit și interesant pentru copiii lor. Marea majoritate a țărilor dezvoltate au permis și au reglementat homeschooling-ul, cu unele excepții, cum este cazul Germaniei", a mărturisit Natalia Bivol, cofondătoarea Asociației Homeschooling Moldova.

Natalia Bivol menționează că decizia de a școlariza copilul la domiciliu nu este una ușoară și trebuie tratată cu seriozitate.

"Homeschooling-ul presupune ca părinții tot trebuie să studieze, nu numai copiii. Este important să știm care sunt stilurile de învățare, cum îl motivăm pe copil să nu-și piardă interesul pentru învățătură, cum îi apreciem munca și cum îl răsplătim pentru efortul depus. Această metodă reprezintă o adevărată provocare și o responsabilitate pentru adulți", a precizat Natalia Bivol. 

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0