Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: De ce autoritățile s-au grăbit să numească un nou guvernator la BNM

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Institutului pentru Economie de Piaţă, Roman Chircă, a spus ce crede despre graba cu care a fost numit noul guvernator al Băncii Naționale, Octavian Armașu, și care va fi politica promovată de el în noua sa funcție.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Potrivit expertului, prin numirea lui Armașu, autoritățile au dorit să le demonstreze partenerilor de dezvoltare că politica Băncii Naționale nu se va schimba odată cu schimbarea conducătorului. Iată de ce societatea nu a văzut niciun fel de concurs sau consultări publice - de această dată, autoritățile și-au permis să neglijeze principiul transparenței în procesul de numire a noului guvernator.

”Acum, este o mare diferență în comparație cu perioada în care a fost numit domnul Cioclea, în anul 2016. Atunci guvernarea era privită cu multă neîncredere, iată de ce puterea de atunci a dorit ca să dea dovadă de maximă transparență. În prezent, partenerii au căpătat încredere, iată de ce acum a fost mai important să arate că va exista continuitate”, a declarat economistul Roman Chircă în cadrul emisiunii ”Expertiza”, realizată în studioul Radio Sputnik Moldova.

Viorel Gârbu  - Sputnik Moldova
Exclusiv: Ce crede Gârbu despre noul candidat al BNM - Octavian Armașu

Expertul se arată convins că nu ar trebui să ne așteptăm la schimbări esenţiale pentru că Octavian Armașu va continua proiectele începute de Sergiu Cioclea.

Pe termen scurt, una dintre sarcinile sale de bază va fi deblocarea asistenței financiare din partea FMI. Iată de ce va fi extrem de important ca Armașu să reușească să creeze le o impresie pozitivă donatorilor asupra evoluție lucrurilor în Moldova.

”Calea este bătătorită, din acest motiv domnul Armașu va executa mai degrabă ceea ce a fost deja planificat, decât să vină cu propria viziune. El va avea nevoie de cel puțin 2-3 luni pentru a înțelege unde se află de fapt”, a subliniat economistul.

Pe 29 noiembrie, fostul ministru al Finanțelor, Octavian Armașu, a fost numit de Parlament în funcția de guvernator al Băncii Naționale. Pentru candidatura sa au votat 54 de deputați.

Armașu s-a aflat la cârma ministerului Finanțelor din luna ianuarie 2016. Până atunci el a deținut funcția de director al companiei Sudzucker-Moldova.

Fostul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia pe data de 20 noiembrie. Plecarea acestuia din funcție a fost determinată de motive personale.

Fluxul de știri
0