Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: Ce crede Gârbu despre noul candidat al BNM - Octavian Armașu

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Legislativului, Andrian Candu, a anunțat într-un briefing de presă că îl va propune pe Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, la funcția de guvernator al Băncii Naționale. Totodată, Andrian Candu a declarat că Parlamentul ar putea să se pronunțe prin vot asupra acestei candidaturi chiar la ședința de astăzi.
Exclusiv: Ce crede Gârbu despre noul candidat al BNM - Octavian Armașu

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru radio Sputnik Moldova, economistul Viorel Gârbu a spus ce ar putea să însemne această schimbare pentru politica Băncii Naționale, dar și pentru piața financiară și bancară din Republica Moldova.

Potrivit lui Gârbu, anunțul făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, este destul de neașteptat, însă consideră că este o știre bună, cel puțin, nu este negativă.

"Este o decizie bună, activitatea BNM nu este una extrem de sofisticată. Aici este important să nu se admită abuzuri. Domnul Armașu este un om al actualii guvernări, un om încercat, care a activat mai mult timp în cadrul unei structuri dificile - Ministerul Finanțelor. Consider că din punct de vedere profesional nu există nici un motiv să ne îngrijorăm privind capacitatea domnului Armașu de a-și realiza această atribuție", a declarat economistul.

Întrebat dacă, înainte de a-l propune pe Armașu, autoritățile au obținut girul Marei Finanțe pentru această candidatură, Viorel Gârbu a spus că probabil acest lucru nu s-a întâmplat.

"Eu cred că FMI nu intervine chiar atât de mult și nici nu este cazul pentru că Banca Națională și așa este sub oblăduirea directă a Fondului Monetar Internațional și atunci nu este cazul să se intervină și să expună pe față toate acestea interconexiuni", a explicat Viorel Gârbu.

Amintim că fostul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, a anunțat în cadrul unui briefing susținut în data de 20 noiembrie, la sediul BNM, că i-a înaintat cererea de demisie, începând cu data de 30 noiembrie, președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Sergiu Cioclea a menționat că unul din motivele de a pleca din funcția de guvernator al BNM este cel personal.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0