Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum să scapi mai ușor de depresia de iarnă: Sfaturi din partea medicilor

© Sputnik / Мирослав РотарьIarna - Imagine Simbol
Iarna - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Iarna zilele devin mai scurte, iar acest lucru ne afectează organismul. Mulți medici atenţionează asupra problemelor care pot apărea în acest context și recomandă soluții pentru a evita depresia de iarnă.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Persoanele care trăiesc într-un context în care zilele sunt mai scurte sunt mai des expuse depresiei, ceea ce se explică prin scăderea serotoninei în organism, explică Nana Pogossova, cardiolog și director adjunct general al Centrului Național pentru Cercetări Medicale în domeniul Cardiologiei al ministerului Sănătății din Rusia, citată de cotidianul Rossiiskaya Gazeta.

Lapte - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Studiu: Consumul de lapte în timp ce aveţi gripă - agravează simptomele

Capacitatea de lucru a oamenilor este diminuată, oboseala crește, acştia suferă de somnolență sau, dimpotrivă, de insomnie (din cauza perturbării ritmurilor de somn-trezire). Acest lucru provoacă o stare de iritare, reduce imunitatea, crește mortalitatea cauzată de infecțiile virale, de gripă și alte infecții, și deteriorează pielea, unghiile și părul, din cauza lipsei vitaminei D. Unele persoane încep să facă abuz de alcool, dar acest lucru nu face decât să le agraveze starea depresivă, adaugă expertul.

Ce recomandă medicii

În perioadele cu nopți lungi se recomandă să se opteze pentru o alimentaţie mai calorică, adică pentru consumul de produse bogate în proteine și grăsimi care aduc multă energie. Dar o astfel de alimentaţie trebuie să fie contrabalansată prin exerciții fizice pentru a evita creșterea în greutate.

Scandinavii și-au dezvoltat propriile metode de combatere a depresiei de iarnă: merg constant la saună, practică sporturi de iarnă, organizează sesiuni de terapie cu lumină, apelând la surse puternice de iluminare artificială. Potrivit lui Iuri Zintcenko, lector la Facultatea de Psihologie a Universității Lomonosov din Moscova (MGU), expert al Ligii Naționale de Sănătate, astfel de măsuri sporesc rezistenţa organismului, dar nu sunt suficiente.

Tinere zâmbind - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Nou studiu: Oamenii cu acest tip de personalitate trăiesc mai mult

„De aceea este foarte important ca, atunci când observaţi simptome precum o stare de spirit proastă şi scăderea productivităţii în timpul iernii, să căutaţi surse suplimentare de bucurie şi satisfacţie pentru a ajuta corpul să-şi refacă dozele de serotonină. Pentru început este recomandabil să participaţi la activităţi distractive, să sporiţi activitatea motorie, să petreceţi mai mult timp în camere încălzite și să comunicați mai mult cu oameni buni”, a spus Zintcenko.

Посетители на открытии традиционного пивного фестиваля Октоберфест в Мюнхене - Sputnik Moldova
Nou studiu despre beneficiile berii – care tip de bere este însă recomandat

În perioada când nopțile sunt mai lungi trebuie acordată o atenție deosebită copiilor și vârstnicilor. Aceasta deoarece ceasul lor biologic este în mod special supus perturbărilor din cauza funcţionării instabile a sistemului hormonal.

În timpul iernii, copiii petrec mai mult timp pe dispozitivele digitale pentru a trăi emoții pozitive. Totuşi, după cum au demonstrat studiile realizate de facultatea de Psihologie a MGU, interesul celor mici pentru realitatea virtuală crește riscul dezvoltării unor probleme psihice și comportamentale la copii. De aceea specialiștii oferă acest sfat, care nu este nou, dar a cărui eficienţă a fost dovedită: o plimbare în aer liber este întotdeauna mai benefică decât un joc virtual.

Fluxul de știri
0