Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vaccinul antigripal în sarcină. Cât de sigur este acest vaccin pentru gravidă și copil?

© Photo : Facebook / Elena NeagaElena Neaga
Elena Neaga - Sputnik Moldova
Abonare
Deseori, vaccinarea antigripală în perioadă de sarcină le sperie pe viitoarele mămici, care se întreabă dacă nu cumva acest vaccin îi poate cauza vreun rău fătului. Pe de altă parte, gripa este deosebit de periculoasă la începutul sarcinii și poate duce la un avort spontan sau la naștere prematură.
Vaccinul antigripal în sarcină. Cât de sigur este acest vaccin pentru gravidă și copil?

În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, medicul de familie, Elena Neaga a declarat că vaccinarea antigripală este sigură și nu cauzează complicații nici pentru mamă, nici pentru făt. Acest vaccin se poate face în timpul fiecărei sarcini și în oricare dintre trimestre, dar întotdeauna după consultarea medicului ginecolog.

"Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt demne de luat în considerare, deoarece în sarcină gripa este mai severă decât în orice alt moment al vieții. Viitoarele mămici au un sistem imunitar mai slăbit comparativ cu ceilalți pacienți, din motiv că și hemoglobina pe parcursul sarcinii cade la marea majoritate, iar 98 de procente sunt anemice. Pacienții care au anemie sau hemoglobina scăzută au o șansă mai mare de a face infecție respiratorie viral acută, decât persoana care are un statut imunitar bun. Totodată, gravida poate face o complicație precum pneumonia și atunci este foarte greu să tratezi o gravidă când toate medicamentele sunt contraindicate și în special antibioticele", a declarat Elena Neaga.

În primul trimestru de sarcină, virusul gripal poate provoca avort spontan, iar în sarcinile avansate – deteriorarea sistemului nervos, a inimii, a tactului digestiv sau a oaselor copilului. Totodată, există cazuri când copiii se nasc cu malformații congenitale din cauza infecției respiratorii, care a pătruns în organismul mamei.

De remarcat de asemenea că anticorpii antigripali produși de o femeie gravidă protejează copilul în timpul primelor luni de viață. În al treilea trimestru, anticorpii de protecție prezenți în sângele mamei, inclusiv cei produși după vaccinarea împotriva gripei, penetrează placenta și asigură protecție împotriva bolii în primele luni de viață.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0