Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declaraţii surprinzătoare: Ce-i reproşează Pavel Filip Uniunii Europene

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип  - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful Guvernului de la Chişinău are o poziţia clară în ceea ce priveşte decizia funcţionarilor europeni cu privire la suspendarea asistenţei macrofinanciare pentru Moldova.

CHIŞINĂU, 9 dec – Sputnik. Premierul moldovean este de părere că Uniunea Europeană nu a avut de gând din start să transfere fondurile în valoare de 100 de milioane de lei pentru ţara noastră.

„În ceea ce ţine de suportul macrofinanciar, rămân la opinia mea. Consider că a fost vorba de o decizie politică a Uniunii Europene. Şi nimeni nu mă va convinge că nu este aşa. Pentru că de la bun început nu a existat dorinţa de a acorda aceşti bani Republicii Moldova. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume”, a declarat Filip la un post local de televiziune.

Premierul Filip a criticat rezoluția Parlamentului European cu privire la Moldova>>>

El a subliniat că „a existat o împotrivire” chir şi atunci când ţara noastră a îndeplinit condiţiile prealabile impuse de UE şi a fost semnat memorandumul cu privire la acordarea acestor bani. Această împotrivire, a explicat premierul, a fost exprimată şi prin faptul că funcţionarii europeni au refuzat să facă fotografii de protocol comune, să facă public acest fapt, „pentru ca acest lucru să nu fie interpretat drept o susţinere din partea Uniunii Europene pentru actuala guvernare”.

„Ar fi trebuit să primim prima tranşă cu mult mai înainte de desfăşurarea alegerilor în Chişinău. Aceşti bani însă nu ne erau transferaţi. Întotdeauna se trăgea de timp. Invalidarea alegerilor în Chişinău este doar un pretext – „iată acum avem pentru ce să nu dăm (banii) Guvernului Republicii Moldova”, a explicat Filip.

Şeful Guvernului a menţionat că Parlamentul European este alcătuit din mai multe fracţiuni. În opinia lui, în cadrul dezbaterilor cu privire la Moldova, unele forţe politice au fost de partea ţării noastre, altele, dimpotrivă, ne-au criticat.

UE șantajează Moldova. Declarația incredibilă a lui Andrian Candu>>>

„De aceea consider că toate aceste decizii au o încărcătură naţională şi politică foarte mare”, a menţionat premierul.

Dar a subliniat totodată că nu vede o alternativă Uniunii Europene.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Parlamentarii declarați proeuropeni nu mai cred în vectorul european

„Dialogul care are loc acum este ceva mai dificil, dar asta nu înseamnă că vom schimba cursul… Noi nu vedem o altă cale”, a adăugat seful Guvernului.

Ce a declarat Uniunea Europeană

În noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu regresele privind standardele democratice, situația din sistemul judiciar și nivelul de corupție, chemând UE să nu disponibilizeze susţinerea financiară pentru Republica Moldova până la alegerile parlamentare prevăzute pentru februarie 2019.

Deputaţii europeni le-au solicitat autorităţilor Republicii Moldova să rezolve aceste probleme, reafirmând că susţinerea financiară pentru Republica Moldova ar trebui să fie disponibilă după alegerile parlamentare prevăzute pentru februarie 2019 şi aceasta cu condiţia ca alegerile să fie organizate conform standardelor recunoscute la nivel internaţional şi evaluate de instituţii internaţionale specializate.

Fluxul de știri
0