Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Belea pe capul şoferilor din Moldova: De astăzi vor mai plăti o amendă

© Sputnik / Vladimir PolusatovPoliția de Patrulare
Poliția de Patrulare - Sputnik Moldova
Abonare
Decembrie nu pare să fie deloc o lună a sărbătorilor pentru şoferii moldoveni: aceştia riscă noi amenzi şi penalităţi, ba chiar şi să le fie anulat dreptul de a conduce.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. De astăzi intră în vigoare mai multe modificări și completări la Codul Contravențional. Multe dintre acestea se referă la contravențiile în traficul rutier pentru care se instituie noi amenzi și penalități.

Astfel, din 9 decembrie 2018, în Codul Contravențional va fi introdus un articol nou care se referă la deplasarea neautorizată a vehiculelor în grup pe drumurile publice.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Societate
De săptămâna viitoare, mulți șoferi din Moldova vor rămâne fără permise de conducere

Potrivit acestui articol, participarea conducătorilor de vehicule la deplasarea neautorizată în grup, cu excepţia coloanelor oficiale, pe drumurile publice, care a condiţionat crearea impedimentelor în circulaţia rutieră, se sancţionează cu amendă de la 45 la 60 de unităţi convenţionale sau de la 2250 de lei la 3000 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Participarea la desfăşurarea neautorizată pe drumurile publice a concursurilor, antrenamentelor, competiţiilor cu vehicule sau cu animale se va sancţiona cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei cu aplicarea a 5 puncte de penalizare persoanelor care dețin permis de conducere.

De asemenea, încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispozițiilor prevăzute mai sus care au generat riscul producerii unui accident de circulaţie se va sancționa cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Headlights - Sputnik Moldova
Societate
Amenzi pentru șoferii cu capricii: Operațiune specială a INP

Vor fi sancţionaţi şoferii care se deplasează în coloanele care participă la nunţi?

Șeful Serviciului juridic din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova că noile prevederi din Codul Contravențional se vor referi doar la acele coloane de mașini care vor periclita siguranța traficului rutier, indiferent dacă fac sau nu parte din coloanele de mașini care participă la anumite evenimente private – nunți, petreceri, etc.

”Sancțiunea se referă la coloanele de autovehicule care creează impedimente în traficul circulației rutiere. Nu cad sub incidența articolului acele coloane de mașini care nu manifestă un comportament agresiv pe drumurile publice”, a declarat Sârbu.

Șeful Serviciului juridic din cadrul INP a precizat că grupul de mașini se referă la două și mai multe vehicule.

Veaceslav Sârbu a mai declarat că în cazul în care sunt organizate coloane de mașini în cadrul anumitor evenimente politice sau social-economice, cu excepția celor oficiale, trebuie anunțate organele responsabile și poliția pentru a asigura ordinea publică pe parcursul deplasării grupului de autovehicule pe drumurile publice.

Şoferii ar putea rămâne definitiv fără permisul de conducere

Totodată, din 14 decembrie intră în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Авто на парковке - Sputnik Moldova
Societate
Atenție mare unde parcați mașina: Iată ce ar putea să se întâmple cu automobilul

Astfel, dacă șoferii vor fi documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci le va fi suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. În prezent, conducătorilor auto li se ridică permisul de conducere, dar li se eliberează un permis provizoriu pe perioada procesului de judecată.

Tot din 14 decembrie, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare vor fi de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare.

De asemenea, din 14 decembrie, se va introduce o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Șoferii cărora li s-a anulat permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia vor mai fi obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Fluxul de știri
0