Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nouă atracție turistică la Orhei: Grăbește-te să o vizitezi

© Sputnik / OsmatescoElena Ploșniță
Elena Ploșniță - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", secretarul științific al Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Elena Ploșnița, a venit cu detalii despre inaugurarea expoziției permanente la Conacul familiei Lazo de la Piatra, raionul Orhei. Expoziția a fost inaugurată pe 2 decembrie și a fost prilejuită de încheierea lucrărilor interioare de reabilitare a Conacului.
Atracție turistică gratuită la Orhei! Grăbește-te să o vizitezi

În comuna Piatra din raionul Orhei a fost inaugurat unul dintre cele mai vechi conace de aici. Casa boierească are aproximativ 160 de ani, iar reconstrucția ei a durat mai bine de un deceniu.

Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Moldova, în top 10 destinații turistice - Iată ce îi impresionează pe vizitatori

"Prin piese memoriale și tipologice, în noua expoziție este prezentată ambianța materială și morală a Conacului familiei Lazo, cu câteva generații ale acestei familii de nobili, cu epoca lor, cu toată complexitatea retrăirilor, emoțiilor, faptelor, intercalată cu istoria personalităților – titulari ai Conacului, a oamenilor vii, cu viziunile și ocupațiile lor, care au fost în istoria noastră și care și-au adus contribuția la dezvoltarea societății basarabene pe parcursul secolelor, precum Constantin Stere, Nicolae Alexandri, Ivan Crușevan, Toma Ciorbă, Gheorghe Lazo și multe alte nume care au intrat în istorie", a relatat Elena Ploșnița, cea care a avut grijă de conceptul expoziției.

Conacul a fost construit în anul 1865 de Ioan și Matilda Lazo. În 1893 devine proprietatea lui Gheorghe Lazo, iar în 1894 a fost vândut unei văduve de negustor. În 1905 proprietar al conacului devine Ștefan Buzu, iar în 1917 conacul este transmis Ecaterinei Deleva. După 1944, conacul a servit drept sediu pentru școala din localitate. La 7 martie 1974 a fost deschisă casa memorială consacrată eroului legendar Serghei Lazo. În 1993, locuința primește titlul Conacul familiei Serghei Lazo.

"Mi-aș dori ca acest muzeu al familiei Lazo să devină un obiectiv turistic atrăgător, pentru că este o casă extraordinar de frumoasă și mare", a adăugat Elena Ploșnița.

Muzeul este deschis zilnic între orele 10.00 și 17.00. Până se vor încheia lucrările de reconstrucție din curtea casei, muzeul va funcționa fără plată. În prezent, conacul din satul Piatra este inclus în lista monumentelor arhitecturale de importanță națională.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0