De ce nu se studiază Agricultura în școli? Află ce crede ministrul Ciubuc - Video

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultura nu se studiază în școli, chiar dacă auzim tot mai des că nu avem specialiști și nu are cine prelucra pământul - iată ce crede despre acest lucru ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

CHIȘINĂU, 7 dec - Sputnik, Cezar Salagor. În ciuda faptului că agricultura parcă ar da semne de revigorare, iar toată lumea consideră că acest domeniu este unul de care va depinde viitorul oricărei națiuni, totuși auzim tot mai des despre criza de specialiști buni în acest domeniu, dar și că nu are cine prelucra pământul. Apar investitori, se implementează tot mai multe programe de finanţare şi de cofinanţare şi astfel nevoia de specialiști în agricultură a început să se facă din ce în ce mai simțită.

Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Agricultura țărănească versus agricultura de tip industrial

Primul gând care ne vine atunci când vorbim despre criza de specialiști în agricultură este dacă, într-o țară agrară cum este Republica Moldova, Agricultura nu ar trebui studiată ca disciplină în școală, cel puțin opțional, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul educație digitale pentru a crește specialiști în domeniul IT? Mai este oare necesar ca oamenii să fie reorientați spre acest domeniu?

Răspunsuri la aceste întrebări au fost oferite de ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova.

”Desigur, pentru că vorbim despre promovarea unei culturi încă din fragedă copilărie. Am fost și noi elevi și ni s-au cultivat de pe băncile școlii această cultură de a prelucra un lot aflat lângă școală. Nu știu în ce măsură ar putea fi implementată o astfel de practică în prezent? Poate ca dezvoltarea anumitor abilități sau, mai bine zis, a spiritului civic de a munci, nicidecum Agricultura ca domeniu. Ea nu se studiază în școli. Sunt instituțiile noastre specializate care pregătesc agricultori, agronomi, dar dacă vorbim de anumite capacități sau abilități de a cultiva spiritul muncii în sufletul fiecăruia, de ce nu, chiar ar fi binevenită”, a declarat ministrul Ciubuc.

În Republica Moldova a existat un singur liceu cu profil agricol. Acesta a fost creat în anul 1992, cu scopul aprofundării cunoştinţelor elevilor din localităţile rurale în domeniul ştiinţelor exacte şi agriculturii, pentru continuarea instruirii agrare. Însă în anul 2016 Ministerul Agriculturii a decis lichidarea instituției, considerând că este una ineficientă.

Legume - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce şanse are agricultura ecologică în Moldova

În țara vecină, România, în anul 1997 existau 238 de licee agricole, mai multe decât în 1989, dar, nenumăratele reforme prin care a trecut învăţământul de specialitate au dus la reducerea numărului acestor instituții. În anul 2000 mai erau 120 de instituții şcolare cu profil agricol, iar în 2011 - doar 56 de licee tehnologice agrare. În 2015 numărul scăzuse la aproximativ 30. Începând cu 1 ianuarie 2018, liceele agricole au intrat și în subordinea Ministerului Agriculturii, în afară de cel al Educației, acest lucru ducând inclusiv la creșterea sprijinului financiar.

Fluxul de știri
0