Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii vorbesc mai puțin la telefon

© Sputnik / Rodion ProcaTelefon
Telefon - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un moldovean vorbește la telefon, în mediu pe lună, 2 ore și 37 minute, cu peste 12 la sută mai puțin comparativ cu anul trecut.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Timp de nouă luni ale anului 2018, numărul utilizatorilor de telefonie fixă a atins cifra de peste 1,1 milioane, în scădere cu -2,3 procente față de anul trecut, potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Vitalie Tarlev - Sputnik Moldova
Societate
Tarlev: Moldovenii care se vor afla în România vor putea telefona acasă la tarif național

Statistica ANRCETI mai arată că în această perioadă traficul de voce generat de utilizatorii serviciului respectiv a scăzut, față de perioada similară a anului trecut, cu 15,8 la sută.  De asemenea și volumul veniturilor în sectorul respectiv s-a diminuat cu 20,4 de procente și a alcătuit 422,2 milioane de lei. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori ai republicii a scăzut cu 0,7 puncte procentuale și a alcătuit 31,5 procente.

Potrivit datelor raportate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, în nouă luni ale anului 2018, diminuarea numărului total de abonați a fost determinată de micșorarea bazei de abonați ai S.A. ”Moldtelecom” cu 1,9 la sută și a alcătuit 998,5 mii.

Totodată, numărul cumulat de abonați al celor 22 de furnizori alternativi a scăzut cu 5 procente și au însumat 119,3 mii.

Tarifele de roaming ar putea fi eliminate între Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan>>>

Micșorarea volumului total de trafic de voce a fost determinată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, traficul inițiat către rețelele internaționale a scăzut cu 32,3 procente, traficul în rețelele proprii s-a micșorat cu 15,9 la sută, iar traficul către rețelele mobile s-a redus cu 15,6 la sută. În consecință, traficul mediu lunar de voce per abonat s-a micșorat, timp de un an, cu 12,4 la sută și a alcătuit 2 ore și 37 minute.

Телефоны, telefon - Sputnik Moldova
Societate
De ce moldovenii nu mai vorbesc la telefonul fix - A fost găsită explicația

Urmare a diminuării numărului de abonați, a traficului de voce și volumului total de venituri realizate pe piața de telefonie fixă, în nouă luni ale anului 2018, venitul mediu lunar per abonat s-a redus cu 18,2%, până la valoarea de 41,5 lei.

Conform situației din 30 septembrie 2018, pe piața serviciilor de telefonie fixă activau 23 de furnizori. Cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri – de 95,6% - era deținută de S.A.”Moldtelecom”, iar cota cumulativă a celorlalți furnizori de telefonie fixă a însumat 4,4%.

Fluxul de știri
0