CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. În nouă luni ale anului curent, piața serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă a înregistrat creșteri semnificative, potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).
Astfel, volumul vânzărilor obținute pe piața serviciilor respective a înregistrat o creștere de 6,5%, față de perioada similară a anului 2017 și a totalizat 975,9 milioane de lei, în timp ce numărul de abonați la aceste servicii a sporit, față de finele anului trecut, cu 3,9% și a totalizat peste 608mii.
Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat la serviciile de acces la Internet fix a crescut cu 1,4% şi a însumat 178,9 lei.
Potrivit datelor statistice prezentate ANRCETI de către cei 82 de furnizori de servicii de acces la Internet fix, creşterea vânzărilor pe acest segment de piaţă se datorează, în principal, majorării numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internetul fix de mare viteză. În nouă luni, numărul abonaţilor conectaţi la Internet în baza tehnologiilor de fibra optică a crescut cu 8,1% şi a însumat peste 378 mii, ceea ce reprezintă circa 62,2% din numărul total de abonați.
De ce moldovenii nu mai vorbesc la telefonul fix - A fost găsită explicația>>>
În același timp, numărul abonaților conectați la Internet prin cablu coaxial a sporit cu 1,2% și a alcătuit 6,9% din totalul abonaților, numărul celor conectați la reţeaua globală în baza tehnologiilor xDSL s-a redus cu 4,2% și au constituit 30,4% din totalul de abonați, iar ponderea abonaților conectați prin alte tehnologii a fost de 0,5%. În consecință, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix, raportată la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 0,7 puncte procentuale și a ajuns la 17,1%.
Urmare a evoluției pieței serviciilor de acces la Internet fix, comparativ cu nouă luni ale anului 2017, furnizorilor le-a revenit, în funcție de cifra de afaceri, următoarele cote de piață: Moldtelecom - 63,9%, Starnet Soluții – 21%, Sun Communications – 3,8% și celorlalți furnizori o cotă cumulativă de 11,3%.