Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Secretul succesului lui Vladimir Putin pe plan internațional: Opinia unui cotidian francez

© Sputnik / Алексей Дружинин / Trecere la banca de fotografiiПрезидент РФ В. Путин провел заседание Совбеза РФ
Президент РФ В. Путин провел заседание Совбеза РФ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
De câțiva ani, Rusia a câștigat în majoritatea conflictelor geopolitice internaționale, iar acest succes al strategiei rusești are legătură în mare parte cu nivelul excelent al educației lui Vladimir Putin, în special în geografie, scrie Le Figaro.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. De mulți ani, succesul strategiei rusești în plan internațional are, într-o mare măsură, legătură cu nivelul excelent al cunoştinţelor în geografie ale lui Vladimir Putin, scrie Le Figaro.

Potrivit cotidianului, președintele rus cunoaşte foarte bine harta politică a lumii și principalele caracteristici ale fiecărei țări. Cotidianul menţionează, ca exemplu, situația din octombrie 2017, când preşedintele a intervenit în discursul ministrului Agriculturii, Alexander Tkachev, care vorbea despre exportul de carne de porc în Indonezia, spunându-i că este o greşeală, deoarece este vorba despre o țară predominant musulmană.

„Spre deosebire de omologii săi occidentali, nu pornește niciodată de la principiul că alți lideri gândesc în același mod ca el, fiind conștient de nivelul de pregătire și de mentalitățile foarte diferite existente în culturi diferite”, scrie Le Figaro.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin a vorbit despre răspunsul Rusiei la ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF

Ziarul deplânge faptul că, de mulți ani, spre deosebire de Putin, principalii lideri occidentali sunt „complet necunoscători în domeniul geografiei”.

„Să ne amintim că Nicolas Sarkozy și George W. Bush nu au știut diferența dintre musulmanii sunniţi și șiiți la începutul mandatului lor prezidențial, ceea ce pentru țările din Orientul Mijlociu unde a existat intervenționism [occidental] s-a dovedit a fi dramatic, aşa cum au arătat rezultatele catastrofale ale politicii lor în regiune. La fel şi actualii lideri, cum sunt Donald Trump, care confundă țările (Australia cu Austria!), sau Emmanuel Macron, care face multe gafe în materie de geografie: Guiana este o insulă sau Villeurbanne este situat în suburbiile orașului Lille”, detaliază ziarul.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin a trasat sarcinile de bază a „Frontului Popular Rusesc”

Cunoştinţele slabe în domeniul geografiei, de care dau dovadă liderii occidentali, conduc la neînțelegerea unor chestiuni geostrategice importante. Le Figaro menţionează Mali ca exemplu, unde islamiștii erau considerați un pericol pentru interesele franceze, în timp ce în Siria erau un aliat puternic împotriva lui Bashar al-Assad.

Cotidianul explică situaţia prin faptul că liderii au o instrucţie slabă, precizând că geografia nu este studiată în mod obligatoriu în Statele Unite în învățământul secundar și că, în Franța, disciplina nu este pusă în evidenţă în programa şcolilor pentru elită. La aceasta se adaugă dezinteresul total față de acest subiect din partea multor lideri occidentali, care sunt mai degrabă interesaţi de chestiuni economice și financiare.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin a fost întrebat despre viitorul Federației Rusie după plecarea lui

De asemenea, ziarul constată că Occidentul nu are o strategie clară pe termen lung, prin care să definească cine îi sunt dușmanii și prietenii, ce țări nu ar trebui destabilizate pentru a menține pacea în lume, care sunt relaţiile dintre forţe reale și nedorite în diferite state ale planetei.

„Se fac o mulțime de greșeli geopolitice, pentru care plătim prețul. Terorismul Statului Islamic [Daesh] constituie consecința atât a distrugerii Irakului în 2003 de către SUA, cât și a sprijinului armat acordat rebelilor în Siria”, este concluzia cotidianului.

Fluxul de știri
0