Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pulbere: E timpul să înțelegem că interesele noastre nu țin doar de Occident

© SputnikDumitru Pulbere
Dumitru Pulbere - Sputnik Moldova
Abonare
Dumitru Pulbere este convins că toate ramurile puterii trebuie să-și orienteze eforturile spre diversificarea relațiilor externe.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Ex-președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, consideră că politica unilaterală a conducerii țării, orientată spre dezvoltarea relațiilor în exclusivitate cu parteneri occidentali, este defectuoasă.

Dumitru Pulbere este convins că toate ramurile puterii trebuie să-și orienteze forțele spre diversificarea relațiilor externe, deoarece o țară mică precum Moldova va reuși doar în acest mod să-și construiască o politică externă inteligentă.

„Ramurile puterii trebuie să conlucreze, să activeze pentru binele Republicii Moldova, pentru bunăstarea cetățenilor săi. Nu se va întâmpla nimic rău dacă vom coopera cu Uniunea Europeană și cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA). Nu este nimic rău în faptul că noi suntem o țară-observator în UEEA. Nu este nimic rău în faptul că noi colaborăm cu Turcia și cu alte țări”, a menționat Pulbere pentru Sputnik Moldova.

Expertul a calificat drept utilă plecarea președintelui țării, Igor Dodon, la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Sankt Petersburg, în cadrul căreia va avea loc o întâlnire informală cu liderii țărilor-membre ale CSI. Aceasta este doar o oportunitate de a discuta nu numai problemele regionale, ci și de a aborda astfel de probleme de ordin practic precum exportul produselor moldovenești în țările-membre CSI și UEEA. Aceasta trebuie să fie o sarcină comună, în acest scop este necesară consolidarea eforturilor tuturor ramurilor puterii, susține ex-președintele CC.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Moldova este interesată în cooperarea cu statele din UEEA

„Nu înțeleg de ce conducerea țării nu reușește nicidecum să se așeze la masa tratativelor și să ajungă la un consens”, a adăugat Pulbere.

În clasamentul „Doing Business” 2018, UEE s-a plasat pe locul 31 din 190 de țări.

PIB-ul comun al UEE  a crescut în prima jumătate a anului 2018 cu 1,9%. A continuat să crească producția industrială (+3,3% în total pe UEE) și cea agricolă (+2,4%).

În ianuarie – septembrie, circulația mărfurilor în interiorul UEE a crescut cu 11,9% (până la 44,2 miliarde de dolari). Comerțul cu partenerii externi a crescut cu aproape 22% (până la 548,4 miliarde de dolari).

Odată cu intrarea în vigoare a Codului Vamal al Uniunii Economice Eurasiatice (la 1 ianuarie 2018), s-au redus substanțial termenele de vămuire a mărfurilor, s-a redus numărul documentelor necesare în acest scop, ceea ce a dus la rândul său la scăderea cheltuielilor operatorilor economici.

Fluxul de știri
0