Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oferta trăsnet pe care a făcut-o Guvernul de la Chișinău Parlamentului țării

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Republicii Moldova a înaintat în Parlament un proiect de lege care vine să schimbe din rădăcini una dintre cele mai vechi structuri din țară.

CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Proiectul noului Cod al Transportului Feroviar a fost discutat astăzi în mai multe comisii parlamentare. Documentul prevede eliminarea monopolului deținut de Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport de pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

железная дорога - Sputnik Moldova
Miroase a demisii la Calea Ferată – ultimatumul dat de ministrul Economiei

Potrivit noului Cod al Transportului Feroviar, operatorii de transport feroviar vor avea dreptul de acces la infrastructura feroviară în baza unei plăți pentru utilizarea infrastructurii. Plata, care va acoperi cheltuielile de gestionare a infrastructurii, urmează a fi stabilită în baza unei metodologii de calcul, aprobată de Guvern.

De asemenea, operatorii de transport feroviar vor putea presta serviciile de transport la un preț pe care îl vor stabili de sine stătător. 

Guvernul, care este autorul proiectului, propune stabilirea taxei de acces la infrastructura feroviară la un nivel minim posibil și finanțarea parțială de către Guvern a costurilor de gestionare a infrastructurii. Acest lucru va contribui la dezvoltarea transportului feroviar și reorientarea fluxurilor de marfă și călători de pe calea rutieră către transportul feroviar, care oferă un nivel înalt de siguranță a pasagerilor și are un impact redus asupra mediului.

Liberalii pun pe brânci CFM: angajații nu și-au primit salariile de luni de zile>>>

Noul Cod mai stabilește reguli stricte privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare, alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor. De asemenea, întreprinderile care vor presta servicii de transport feroviar vor trebui să dețină un act permisiv – certificatul de siguranță, iar gestionarul infrastructurii – autorizație de siguranță. Actele respective vor fi eliberate de Autoritatea Feroviară, în baza evaluării sistemului de management al siguranței.

Железнодорожный вокзал - Sputnik Moldova
Cheltuielile destinate CFM vor fi micșorate

Conform informațiilor prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova” a acumulat datorii de circa 500 de milioane de lei. Totodată, menținerea unor servicii și active care nu participă la realizarea activității de transport feroviar generează pierderi anuale de circa 100-200 de milioane de lei.

Proiectul urmează să fie votat de plenul Parlamentului. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar. 

Fluxul de știri
0