Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În unele cazuri, mirii din Moldova ar putea plăti amendă pentru că merg la nuntă cu mașina

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din 9 decembrie 2018, în Codul Contravențional va fi introdus un articol nou și care se referă la deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Din 9 decembrie, în Moldova intră în vigoare mai multe modificări și completări la Codul Contravențional. Multe dintre aceste completări se referă la contravențiile în traficul rutier pentru care se instituie noi amenzi și penalități.

Astfel, din 9 decembrie 2018, în Codul Contravențional va fi introdus un articol nou și care se referă la deplasarea neautorizată a vehiculelor în grup pe drumurile publice.                          

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Societate
De săptămâna viitoare, mulți șoferi din Moldova vor rămâne fără permise de conducere
Potrivit acestui articol, participarea conducătorilor de vehicule la deplasarea neautorizată în grup, cu excepţia coloanelor oficiale, pe drumurile publice, care a condiţionat crearea impedimentelor în circulaţia rutieră, se sancţionează cu amendă de la 45 la 60 de unităţi convenţionale sau de la 2250 de lei la 3000 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Participarea la desfăşurarea neautorizată pe drumurile publice a concursurilor, antrenamentelor, competiţiilor cu vehicule sau cu animale se va sancţiona cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei cu aplicarea a 5 puncte de penalizare persoanelor care dețin permis de conducere.

Cei care aduc în Moldova mașini de mâna a doua vor fi obligați să facă asta>>>

De asemenea, încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispozițiilor prevăzute mai sus care au generat riscul producerii unui accident de circulaţie se va sancționa cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Totodată, organizarea acţiunilor prevăzute mai sus se va sancționa cu amendă de la 75 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3750 de lei la 4500 de lei cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de până la un an a persoanelor care dețin permis de conducere a vehiculelor.

Se referă legea și la coloanele de mașini care participă la nunți ?

În Moldova există o tradiție la nunți ca nuntașii să se deplaseze organizat în grup prin localitate cu mașinile și să anunțe despre marele eveniment.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Toți moldovenii vor fi amendați dacă vor face asta după ora 18.00

Șeful Serviciului juridic din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova dacă aceste prevederi se referă și la coloanele de mașini care fac parte din suita nupțială sau la coloanele de mașini care participă la anumite acțiuni politice ori social-economice.

Responsabilul de la INP susține că noile prevederi din Codul Contravențional se vor referi doar la acele coloane de mașini care vor periclita siguranța traficului rutier, indiferent dacă fac sau nu parte din coloanele de mașini care participă la anumite evenimente private – nunți, petreceri, etc.  

”Sancțiunea se referă la coloanele de autovehicule care creează impedimente în traficul circulației rutiere. Nu cad sub incidența articolului acele coloane de mașini care nu manifestă un comportament agresiv pe drumurile publice”, a declarat pentru agenție Veaceslav Sârbu.

Șeful Serviciului juridic din cadrul INP a precizat că grupul de mașini se referă la două și mai multe vehicule.

Veaceslav Sârbu a mai declarat că în cazul în care sunt organizate coloane de mașini în cadrul anumitor evenimente politice sau social-economice, cu excepția celor oficiale, trebuie anunțate organele responsabile și poliția pentru a asigura ordinea publică pe parcursul deplasării grupului de autovehicule pe drumurile publice.

Fluxul de știri
0