Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îngrozitor: Vezi ce făcea o grupare criminală din Capitală cu oamenii și locuințele lor

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaReținere - Imagine Simbol
Reținere - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup criminal a fost destructurat de procurorii PCCOCS și ofițerii INI.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Procurorii PCCOCS, în comun cu ofițerii INI, au efectuat astăzi 18 acasă și în automobilele a șase bănuiți.

Potrivit procurorilor, suspecții ar fi comis 15 infracțiuni, printre care escrocherii imobiliare în municipiul Chișinău, trafic de ființe umane și privațiune ilegală de libertate. Indivizii ar fi cauzat victimelor prejudicii de peste 8 milioane de lei.

Rețeaua criminală a fost anihilată în urma acțiunilor de investigație care au durat aproximativ doi ani.

Ce au stabilit oamenii legii

Procurorii au stabilit că, în perioada 2008 – 2016, un grup criminal organizat, compus din femei și bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, a creat o schemă prin care selectau persoane social vulnerabile și cu dizabilități psihice din municipiul Chișinău.

Reținere - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor: Vezi ce făcea o grupare infracțională în nordul Moldovei - Foto

Victimele erau proprietari de bunuri imobile și aveau datorii la serviciile comunale.

Bănuiții promiteau victimelor că vor achita datoriile și că le vor asigura un trai mai bun în locuințe din mediul rural.

În realitate, însă, persoanele identificare erau transportate în regiunea transnistreană și private de libertate ani la rând. Mai mult, victimele erau impuse să muncească în câmp fără a fi remunerate.

Poliţie, reţinere, grupare criminală - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Operațiune de amploare a Poliției: Vezi ce făcea o grupare criminală la Orhei - Video

Totodată, indivizii ridicau prin înșelăciune și abuz de încredere pensia unei victime de la oficiul poștal. O altă victimă a fost impusă, sub amenințări fizice și psihice, să fie complice a unei escrocherii imobiliare.

Membrii grupării criminale se prezentau cu documente false la birouri notariale din municipiul Chișinău, unde înstrăinau imobilele victimelor. După aceste tranzacții, victimele erau eliberate și plasate în instituții medicale psihiatrice sau erau lăsate în stradă.

Rezultatele perchezițiilor și investigației

Pe 4 decembrie, cei șase membri ai grupului criminal au fost încătușați. În urma perchezițiilor au fost ridicate acte, extrase din registrul bunurilor imobile, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte probe.

Dacă vor fi găsiți vinovați, indivizii riscă pedeapsă cu închisoare de la 10 până la 20 de ani pentru trafic de ființe umane, pedeapsă cu închisoare de la 3 până la 7 ani pentru privațiune ilegală de libertate, pedeapsă cu închisoare de la 8 până la 15 ani pentru escrocherie și pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false.

Fluxul de știri
0