Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre cazul Vîșinski: Este posibil să fie reținuți și alți jurnaliști

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaȘedința de judecată în dosarul jurnalistului K. Vîșinski
Ședința de judecată în dosarul jurnalistului K. Vîșinski - Sputnik Moldova
Abonare
Este posibil ca în Ucraina să fie arestați și alți jurnaliști din Rusia, așa cum s-a întâmplat cu directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Președintele Centrului de cercetări sociale și politice „Aspect”, Gheorghi Fiodorov, este de părerea că pe viitor sunt posibile rețineri ale jurnaliștilor din Rusia după exemplul directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski.

Duma de Stat a Federației Ruse - Sputnik Moldova
Rusia
Duma de Stat cere eliberarea necondiționată a directorului RIA Novosti Ucraina

„Din punctul meu de vedere, desigur, astfel de persoane cum sunt jurnaliștii nu pot fi reținute, pur și simplu, din inițiativa unor oarecare angajați ai organelor de drept. Acest lucru se referă la orice țară din lume. De aceea nimeni nu-și va asuma răspunderea pentru scandalul care va urma neapărat după asemenea rețineri”, a spus Fiodorov, citat de RIA Novosti.

Învinuirile sunt absurde, factorii manipulatori

Anterior Vîșinski, într-un interviu acordat portalului Ucraina.ru, a declarat că arestarea sa a fost planificată și organizată la cel mai înalt nivel de conducerea politică a Ucrainei. Potrivit lui jurnalistului, învinuirile în adresa sa sunt „absurde, faptele au fost selectate tendențios, concluziile sunt false și, cu siguranță, nu țin de domeniul dreptului”.  

Vyșinski a adăugat că reținerea unui jurnalist de acest rang, „dacă nu este planificată direct, este, în orice caz, sancționată de eșalonul suprem al puterii”. Aceasta este o axiomă, iar „pe viitor vor fi noi arestări ale jurnaliștilor ruși”.

Expertul a menționat că în Ucraina există fenomenul persecutării în masă a oamenilor pe motive politice.

Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare.

Nota de protest adresată Kievului

Vladimir Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”. Moscova a trimis Kievului o notă de protest cerând să fie încetate violențele împotriva reprezentanților presei.

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко во время интервью - Sputnik Moldova
Rusia
Matvienko a comentat reținerea jurnalistului RIA Novosti Ucraina

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene împotriva RIA Novosti Ucraina la Kiev. După ultima prelungire a termenului de arest al lui Vîșinski, Désir și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Ucrainei și a cerut ca jurnalistul să fie eliberat. Comentând situația în cazul Vîșinski, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură și-au asumat obligația să contribuie la crearea condițiilor în cadrul cărora jurnaliștii să poată activa în orice stat membru al OSCE, de aceea aceste țări trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

Cum este apreciată situația în Europa

Berlinul a menționat de asemenea că urmărește atent cazul Vîșinski. MAE al RFG a declarat că Germania susține „solicitarea OSCE față de partea ucraineană de a accelera procesul”.

La rândul său, ministrul de Externe al Portugaliei,  Augusto Santos Silva, a criticat arestarea lui Vîșinski. Potrivit acestuia, Lisabona „condamnă orice acte aplicate în scopul arestării oamenilor pentru opiniile lor politice”.

Secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Ricardo Gutierrez, a declarat pentru RIA Novosti că tentativele autorităților ucrainene de a justifica arestarea jurnalistului sunt absolut neconvingătoare. Gutieres a subliniat că „activitatea lui Vîșinski nu convenea autorităților Ucrainei și anume din acest motiv acestea au decis să-l învinuiască de trădare de patrie și să-l aresteze”.

Fluxul de știri
0